Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, αλλά και στην ανάγκη στήριξης των νησιών που σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Του ζήτησα να στηριχθούν τα νησιά, να πιεστεί η Τουρκία ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία μαζί της, αλλά να ενισχυθεί και η χώρα ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους οι υπηρεσίες ασύλου και να προχωρήσει η αποχώρηση από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

» Και βέβαια, ζήτησα οικονομική υποστήριξη για τα νησιά και ένα πρόγραμμα προβολής τους, γιατί έχουν υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά και πλήγμα στον τουρισμό είπε η κ. Γεννηματά.

Για την οικονομία, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας κοινής εθνικής γραμμής με 3 πυλώνες:

  • Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος
  • Αλλαγή στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους

«Ο κ. Γκάμπριελ άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις μας και κυρίως το γεγονός ότι είμαστε αποφασισμένοι και πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τους στόχους των αλλαγών σε αυτή τη συμφωνία.

» Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, αν δεν αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και αν δεν υπάρξει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να πετύχει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένο πρόσημο, χωρίς να δημιουργεί νέα θύματα στη χώρα.»