Το ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένυ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τους προβληματισμούς του στον Ιρλανδό πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο όπως τόνισε «δεν βγαίνει», καθώς και την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για μεγαλύτερη ανάπτυξη στο 4% του ΑΕΠ και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στο 2% του ΑΕΠ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια δεν είναι εφικτός στόχος.

Άλλωστε, όπως σημείωναν πηγές από τη ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Κένυ, που οδήγησε τη χώρα του σε έξοδο από το Μνημόνιο και θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι συμφωνεί με τη λογική «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα», και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να στηρίξει ένα πρόγραμμα που θα έχει στόχο ανάπτυξη στο 4% και πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%.

Εξάλλου, ο Κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στην έδρα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, στις Βρυξέλλες.