«Γιατί να φάω εγώ αυτά τα σκατά;». Η φράση αποδίδεται με συμπάθεια στον Ντέιβιντ Κάμερον από κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές που συνομίλησαν μαζί του τις τελευταίες ώρες και αποτυπώνει την πρόθεση του υπό προθεσμία πρωθυπουργού της Βρετανίας να μεταθέσει τον προσεχή Οκτώβριο (στη νέα κυβέρνηση) την ευχέρεια να εκκινήσει και τυπικά τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Κοινώς ο Κάμερον θέλει να πετάξει το μπαλάκι της εξόδου και όλου του νομικού κυκεώνα που θα ακολουθήσει την αίτηση του διαζυγίου στον διάδοχό του ώστε ο επόμενος πρωθυπουργός να είναι εκείνος που θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Εδώ στις συννεφιασμένες Βρυξέλλες, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες λίγες ώρες κατά τις οποίες τις συζητήσεις μονοπώλησαν η επικράτηση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με 4-0 επί της Ουγγαρίας και η πρόκριση του Βελγίου στις 8 του Euro, σχεδόν όλοι συζητούν για το Brexit.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να πρεσβεύει το δόγμα out is out. Μόνο για τους Βρετανούς που εργάζονται στην ΕΕ εμφανίζεται καθησυχαστικός διαμηνύοντας μέσω του Μαργαρίτη Σχοινά ότι είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν. Για την Κομισιόν, όμως, φαίνεται πως δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις και έτσι αναγκαστικά η Επιτροπή θα λειτουργήσει με βάση το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο Γιούνκερ θα κάνει δεκτή την παραίτηση του βρετανού επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ και μάλιστα έχει αποφασίσει ήδη να μεταβιβάσει το χαρτοφυλάκιό του στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις περί τα μέσα Ιουλίου. Το θέμα συζητήθηκε και στο Κολέγιο των Επιτρόπων χθες το βράδυ.

Ο Γιούνκερ πήρε πρωτοβουλία για σύγκληση σήμερα το πρωί της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί –τι άλλο; –το θέμα του Brexit.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει να φερθεί ευγενικά στους Βρετανούς και να μην τους πιέσει να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ετσι, καμία διαπραγμάτευση για το μοντέλο του χωρισμού δεν πρόκειται να ξεκινήσει εφόσον δεν υποβληθεί και επισήμως το αίτημα για την έξοδο της Βρετανίας. Οι εκφράσεις που άκουσα επανειλημμένως χθες περνώντας το πρωινό μου στους διαδρόμους των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν: no notification, no negotiation. Επομένως οι διαδικασίες αποχώρησης θα ξεκινήσουν μόνο όταν οι Βρετανοί το ζητήσουν. Αν, πάλι, παρέλθουν δύο χρόνια και τα δύο μέρη που πρόκειται να χωρίσουν δεν τα βρουν, τότε το διαζύγιο θα βγει από μόνο του, αυτόματα, λένε κοινοτικές πηγές. Και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το επόμενο και ενδεχομένως πιο επώδυνο στάδιο για τη Βρετανία, το οποία αφορά τη νέα σχέση της με τις λοιπές χώρες της ΕΕ. Επεται και τρίτη φάση που συνδέεται με νέες διαπραγματεύσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές συνεργασίες της με άλλες 52 χώρες, σχέσεις που τώρα βρίσκονται σε συνάρτηση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟ «ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ». Η Σύνοδος Κορυφής θα συνέλθει απόψε στις Βρυξέλλες με το δείπνο στο οποίο θα συμμετάσχει ασφαλώς και ο Ντέιβιντ Κάμερον. Θα είναι δείπνο της παρηγοριάς για τον υπό αποχώρηση βρετανό πολιτικό, τον μεγάλο ηττημένο σε επίπεδο προσώπων του βρετανικού δημοψηφίσματος; Θα φανεί. Πάντως την κύρια ημέρα της Συνόδου, αύριο Τετάρτη, διακριτικά ή όχι οι 27 θα συνεδριάσουν χωρίς τον Κάμερον, ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο εξοστρακισμού του «μαύρου πρόβατου» της ΕΕ που εφαρμόστηκε και πέρυσι όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν για το μέλλον της Ελλάδας απόντος του Αλέξη Τσίπρα. Και φυσικά το αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η αποχώρηση της Βρετανίας και ο τρόπος με τον οποίο η ενωμένη Ευρώπη έχει αποφασίσει να σταθεί απέναντι σε αυτή την κρίσιμη εξέλιξη.

Πάντως, όση συμπόνια και να επιδείξουν οι 27 απέναντι στον υπό αποχώρηση εταίρο, θεωρείται βέβαιο ότι η Κομισιόν θα αποφασίσει να αφαιρέσει την προεδρία της ΕΕ από τη Βρετανία για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, χρονιά που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, γεγονός που οι Βρυξέλλες θέλουν να γιορτάσουν με πανηγυρικό τρόπο.

Η ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ. Στην πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τις πραγματικές συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το βράδυ της Κυριακής συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες επικεφαλής των πρωθυπουργικών γραφείων από τις 27 χώρες της ΕΕ και εμφανίστηκαν διχασμένοι. «Οι μισοί ήταν υπέρ της γρήγορης απομάκρυνσης και οι άλλοι είπαν ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στάση αναμονής».

Πάντως, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ φαίνεται πως είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Εκτός αν, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αποφασίσει να ζητήσει απόσυρση του αιτήματος μέσα στην επόμενη διετία, κάτι που ωστόσο θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τις 27 χώρες που έχουν παραμείνει εντός.