Η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες, στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο που θα καταθέσει πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή προτίθεται να αξιοποιήσει στοιχεία από την αντίστοιχη πρόταση νόμου που κατέθεσε το 2015 το ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης όχι μόνο φέρνει εκ των πραγμάτων πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά δεν χαλάει και την εκτός έδρας συνύπαρξη Τσίπρα – Γεννηματά στις Βρυξέλλες, καθώς λόγω της προγραμματισμένης παρουσίας του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών ο Πρωθυπουργός θα πέσει κατά πάσα πιθανότητα πάνω στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της οποίας παραμένει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ετσι, η συνάντηση –άν υπάρξει –δεν αναμένεται αυτήν τη φορά να είναι περιπετειώδης.

Αθελά της(;) όμως η κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει με αφορμή τον εκλογικό νόμο ρήγμα στις σχέσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού που συνομιλούν εδώ και καιρό για την ενιαία Κεντροαριστερά, με το ΠΑΣΟΚ να ζητεί από τον Σταύρο Θεοδωράκη «να μη λαϊκίζει» και «να μην του κάνει υποδείξεις για τον εκλογικό νόμο».

Οπως και να έχει, το Μαξίμου –και αυτό συζητήθηκε στο άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο χθες το πρωί –θα προωθήσει την απλή αναλογική, χωρίς μπόνους και με όριο εισόδου το 3%, όπως επίσης και το δικαίωμα της ψήφου των νέων ανθρώπων από τα 17.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιεστεί πολιτικά Το Ποτάμι να ακολουθήσει ψηφίζοντας τον εκλογικό νόμο, μολονότι διαφωνεί με την κατάργηση του μπόνους.

Από τη Νέα Δημοκρατία το Μαξίμου δείχνει πως δεν έχει προσδοκίες και σχολιάζει πως «δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο» αναφορικά με την άρνηση της ηγεσίας της να αποδεχθεί την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Τέλος, σύννεφα παρουσιάστηκαν χθες στις σχέσεις κυβέρνησης και Περισσού έπειτα από δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό. Το Μαξίμου διαψεύδει και καλεί το ΚΚΕ να αποδείξει ότι πιστεύει στην απλή αναλογική ψηφίζοντας τον νέο εκλογικό νόμο.