Οταν η Γεννηματά μπήκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μαξίμου για το ραντεβού της με τον Πρωθυπουργό είχε συμφωνήσει ήδη με τους συνεργάτες της στις συσκέψεις που προηγήθηκαν ότι δεν επρόκειτο να ανοίξει τα χαρτιά της εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας δεν της παρουσίαζε κάποια σαφή πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Ως εκ τούτου, όταν βγήκε από τη συνάντηση δήλωσε πως δεν άκουσε τίποτε συγκεκριμένο και αξίωσε ενιαία πρόταση και όχι αποσπασματικές ιδέες.

Η δημόσια στάση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξυπηρετούσε προφανώς την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματός της, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ και σαφείς θέσεις για το εκλογικό σύστημα διαθέτει και απόφαση ότι θα ψηφίσει την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου στη Βουλή έχει πάρει. Προφανώς όμως η Φώφη Γεννηματά δεν έχει κανένα λόγο να δείξει πως διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά όταν τα άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως η Νέα Δημοκρατία σφυροκοπούν το Μαξίμου γιατί αιφνιδιάζει με αλλαγή της ατζέντας και βλέπουν τακτικισμούς πίσω από τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες για θεσμικές αλλαγές.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρέσκεται να ξύνει τις πληγές του Τσίπρα θυμίζοντάς του είτε παλαιότερες δηλώσεις του που αναιρέθηκαν είτε επιλογές του που εκ των πραγμάτων ακυρώθηκαν. Οταν λοιπόν στο Μαξίμου η συζήτηση οδηγήθηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit η Γεννηματά χωρίς να υποψιάζεται την έκβασή του σχολίασε δηκτικά στον Πρωθυπουργό: «Αλέξη, τα δημοψηφίσματα έχουν και συνέπειες».

ΓΙΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ 3%. Γενικώς πάντως η άποψη που έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον εκλογικό νόμο δεν διαφέρει και πολύ από την κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ δέχεται την ψήφιση αναλογικότερου εκλογικού νόμου με διατήρηση του πλαφόν του 3% και διάθεση μπόνους στο πρώτο κόμμα ή στον κυβερνητικό συνασπισμό εφόσον υπερβαίνουν το 40%. Αποψη σχεδόν ταυτόσημη με την κυβερνητική πρόταση. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ ζητεί την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, κάτι που συζητά και η κυβέρνηση, ενώ ενδεχομένως θα ήταν διατεθειμένο να ψηφίσει και ένα απολύτως αναλογικό σύστημα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποσυρόταν το όριο εισόδου στη Βουλή. Επομένως, οι όποιες αντιδράσεις για επιμέρους αλλαγές δεν αφορούν μια ουσιαστική πολιτική διαφωνία. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το ξέρει αυτό, γι’ αυτό και μετά το ραντεβού με τον Τσίπρα είπε στους συνεργάτες της: «Δεν θα ακολουθήσουμε τη στείρα αντιπολίτευση όπως οι υπόλοιποι». Ασχέτως του ότι έδειξε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι «ο Πρωθυπουργός ακολούθησε τον ίδιο δρόμο όπως σε όλα τα μεγάλα θέματα, π.χ. Προσφυγικό, διαπραγμάτευση, και εμφανίστηκε χωρίς συγκεκριμένες θέσεις».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Η εβδομάδα που φεύγει ήταν γεμάτη εκπλήξεις για τη Φώφη Γεννηματά: το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε το Brexit, o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πολιτικός εταίρος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατέθεσε τη διάθεση υποψηφιότητάς του για τον νέο πολιτικό χώρο που θα συγκροτήσει η ενιαία Κεντροαριστερά και η ίδια συνάντησε τρεις φορές μέσα σε δύο 24ωρα τον Γιώργο Παπανδρέου. Τις δύο πρώτες με αφορμή την επέτειο μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την τρίτη για αμιγώς πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την πιθανότητα συμπόρευσης και με το ΚΙΔΗΣΟ του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Χαριλάου Τρικούπη και Κίνημα κράτησαν κρυφή την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, μολονότι η πρόσκληση στάλθηκε 15 ημέρες πριν, κάτι που ενδεχομένως να απέτρεψε και γκρίνιες για την εμφάνισή του στο πολιτικό μνημόσυνο. Οι περισσότεροι βεβαίως χάρηκαν, υπήρξαν όμως και ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει τη διάσπαση του Ιανουαρίου 2015. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιέζεται να δείξει κάποιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Η Επιτροπή Διαλόγου για τη Σοσιαλδημοκρατία συνεχίζει τις συναντήσεις της, τις επόμενες ημέρες θα καταλήξει και σε ένα κείμενο συμπερασμάτων με προγραμματικά σημεία στα οποία διαπιστώνεται ταύτιση απόψεων και η Γεννηματά θα πρέπει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Η χθεσινή συνάντησή της με τον Παπανδρέου εντάσσεται σε ακόμη μία προσπάθεια να δείξει πως το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε συμπόρευση και σε ανοιχτή συζήτηση για συνένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. «Υπό την προϋπόθεση ότι ο Παπανδρέου δεν επιθυμεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ» σπεύδουν να συμπληρώσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θέτουν ως όρο για τη συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ την τήρηση ασφαλών αποστάσεων από το σύστημα Τσίπρα.

Οι πιο σκληροί βεβαίως εντός Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η Γεννηματά διευκολύνεται από το λοξοκοίταγμα Παπανδρέου προς τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας –όπως λένε –πως μια πιθανή επανάκαμψη του πρώην προέδρου θα έβαζε στο ζύγι τα δύο ιστορικά ονόματα του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που ακολούθησε τη συνάντησή τους, ο Παπανδρέου θα καταθέσει προτάσεις σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με στόχο την προγραμματική σύγκλιση.