Αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται. Η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα με αφορμή τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση δεν έβγαλε τίποτε ή μάλλον επισημοποίησε ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα: το ΚΚΕ δεν δείχνει πρόθεση για καμία συναίνεση στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Οχι όμως απαραίτητα με δική του ευθύνη σε αυτή την περίπτωση. Ακόμη και η εκδοχή για συμφωνία πάνω στο ζήτημα της απλής αναλογικής –προσφιλές και διαρκές για την Αριστερά πολλές δεκαετίες –δεν ευοδώνεται.

Χρειάζεται όμως μια βασική σημείωση για να κατανοήσουμε τους όρους. Πρώτον, ο Πρωθυπουργός ήταν περισσότερο διερευνητικός με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στη μεσημεριάτικη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως διερευνητικός ήταν και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και με στόχο το πεδίο της συναίνεσης πάνω στη νέα του ατζέντα.

Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ 17. Αυτή ακριβώς η στάση του Αλέξη Τσίπρα έδωσε την πάσα στο ΚΚΕ να ξεδιπλώσει τις πάγιες και συνεπείς θέσεις του για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Πολύ περισσότερο που σήμερα, σε ένα εύθραυστο κοινωνικά τοπίο, η μετατόπιση της ατζέντας από την κυβέρνηση μόνο καχύποπτα μπορεί να ιδωθεί και σε αυτό ο Περισσός έχει δίκιο. «Δεν έκανε καμία σαφή αναφορά στα νέα του σχέδια. Η μόνη που έκανε ήταν αυτή που αφορούσε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, κάτι με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Το μόνο που είπε πως έχει στο μυαλό του ήταν η κατάργηση του μπόνους και πως είναι δύσκολο να αλλάξει το πλαφόν του 3%» σημειώνει ο Περισσός. Αξίζει να συμπληρώσουμε –και βάσει πληροφοριών –πως το ΚΚΕ είναι θετικό για την ψήφο στα 17, για ψήφο από την Ομογένεια, αλλά από ειδική εκλογική περιφέρεια και για ορισμένο αριθμό βουλευτών, και επιφυλακτικό απέναντι στην κατάτμηση των περιφερειών. «Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη –βάλτε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς -, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, ενώ συμπλήρωσε πως δεν άκουσε και κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με το Σύνταγμα.

ΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Ο Κουτσούμπας επέμεινε να κρατά την μπάλα στο γήπεδο των λαϊκών προβλημάτων και στον συλλογικό τρόπο αντιμετώπισής τους. «Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της Εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, πληρώνει ΕΝΦΙΑ, μια σειρά από χαράτσια και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις που έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αναμένονται και νέα προαπαιτούμενα για την επόμενη αξιολόγηση από φθινόπωρο. Ηδη έχει ανοίξει η συζήτηση που θα δυσκολεύει την ίδια την πάλη των εργαζομένων και βεβαίως έχει ανοίξει το θέμα των ομαδικών απολύσεων κ.λπ. Και αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στον Πρωθυπουργό γιατί τα θεωρούμε μείζονα και σε σχέση με οποιονδήποτε εκλογικό νόμο και σε σχέση με οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση ή τις σκέψεις που έχει αυτή τη στιγμή ως προτάσεις, στις οποίες δεν έχει καταλήξει ακόμα».

Εχει πάντως σημασία η ανάγνωση των δικών του δηλώσεων και, βάσει πληροφοριών μας, η συνολική διαφωνία του ΚΚΕ εκκινήθηκε από το γεγονός πως το Μαξίμου δεν προτίθεται να καταργήσει το πλαφόν του 3%, θέμα αδιαπραγμάτευτο για το ΚΚΕ. «Οταν λέμε αναλογική εννοούμε αναλογική» λένε από την πλευρά του Περισσού, υπενθυμίζοντας πως το όποιο σχέδιο Τσίπρα για τα εκλογικά φαίνεται πως θα ακολουθήσει τον δρόμο της «αναδίπλωσης», όπως και σε όλα τα ζητήματα διακυβέρνησης, αφού κεντρικός οδικός χάρτης παραμένει το Μνημόνιο και η «διαχείριση του καπιταλισμού».

Συνοψίζοντας, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ βρήκαν ένα ακόμη πεδίο να διαφωνήσουν. Ακόμη κι αν αρχικά το ζήτημα της απλής αναλογικής θα φαινόταν ενοποιητικό, το ΚΚΕ εμμένει στην πάγια θέση του πως το κύριο θέμα είναι η αλλαγή συσχετισμού και όχι το «ράψιμο» των δυσλειτουργιών του πολιτικού συστήματος. Επίσης, η στρατηγική του Περισσού για εργατική αντεπίθεση και σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ από τον Σεπτέμβριο φαίνεται πως είναι η σταθερή μεταβλητή.

«Η εκλογή Προέδρου να μην οδηγήσει σε διαρχία»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε με προσεκτικό τρόπο και τις επικείμενες μεταβολές στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: «Το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε διαρχία», είπε και συμπλήρωσε πως «έτσι αλλάζει το πολιτειακό σύστημα σε μια σειρά άλλα ζητήματα που, αν θέλετε, είναι το λιγότερο αυτό· το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, παίζει τον ρόλο της επικύρωσης αντιλαϊκών – αντεργατικών αποφάσεων που παίρνει η Βουλή, που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αυτό είναι που πρέπει πραγματικά να αλλάξει, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού, αφορά το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τον ίδιο το λαό».