Προλειαίνει το έδαφος για τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά η κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να θίγει για δεύτερη ημέρα, αυτήν τη φορά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το ζήτημα της θεσμικής αναδιοργάνωσης της αγοράς εργασίας ζητώντας να μην υπάρξει πλήρης ισοπέδωση.

Εκ παραλλήλου όμως ο Πρωθυπουργός στρέφει το βλέμμα του στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση ευελπιστώντας πως από τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα καταφέρει να συνθέσει μια πρόταση που θα διασφαλίζει τη συναινετική ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος από τη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τα σημερινά ραντεβού του συναντώντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει διαμηνύσει πως πάγια θέση του Περισσού είναι η καθιέρωση της πλήρους και απόλυτης απλής αναλογικής, χωρίς να υπάρχει καν το πλαφόν του 3%. Το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μια πρωθυπουργική πρόταση με διατήρηση του ορίου για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή θα φανεί μετά το πέρας της συνάντησης. Από την άλλη, η Φώφη Γεννηματά θέλει οπωσδήποτε την απλή αναλογική και τη διατήρηση του 3%, όμως θα ακούσει την πρόταση της κυβέρνησης για να καταλήξει σε αποφάσεις. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως η Γεννηματά είναι θετική στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, κάτι που θα σήμαινε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψήφιζε και την απλή και ανόθευτη αναλογική και ένα σύστημα που διατηρεί ένα μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Το μεγάλο αγκάθι στις σημερινές συναντήσεις εντοπίζεται στο ραντεβού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναφέρει με σαφήνεια ότι η ΝΔ αντιτίθεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και οπωσδήποτε στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού, ωστόσο ουδείς εκ των δύο αρχηγών περιμένει να προκύψει κάποια συμφωνία τουλάχιστον ως προς το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Ιδίως όταν το κλίμα στις σχέσεις Μαξίμου και Συγγρού δυναμιτίστηκε από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με τα επιτελεία των δύο κομμάτων να ανταλλάσσουν καυστικά σχόλια. Εκ των πραγμάτων ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση των ραντεβού του αύριο το μεσημέρι διαδοχικά με τους Λεβέντη και Θεοδωράκη για να σχηματίσει πλήρη εικόνα και να πάρει τις αποφάσεις του για τον εκλογικό νόμο, τις οποίες και θα καταθέσει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η ΟΜΙΛΙΑ. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα από το Στρασβούργο αποκομίζοντας την αίσθηση πως η ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προσδιόρισε και το πλαίσιο της πάγιας θέσης του πως η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές τής εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της απορρύθμισης μέσω των Μνημονίων χρηματοπιστωτικής στήριξης. Μάλιστα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων με πρόσφατη νομολογία της επί συλλογικών προσφυγών ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων έκρινε ότι μεγάλος αριθμός μνημονιακών ρυθμίσεων παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, «κι αυτό είναι κάτι ανυπόφορο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αποσπάσει ένα θετικό νεύμα από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τα εργασιακά σε ό,τι αφορά τη στάση της Κομισιόν όταν επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, πιστεύει ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει αφενός να αποφύγει μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις κι αφετέρου να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξ αυτού του λόγου έχει αρχίσει ήδη να χτίζει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ αξιώνει σκληρές αποφάσεις για τα εργασιακά που οπωσδήποτε δεν ευνοούν τους εργαζομένους. Παρά το γεγονός πως ο ESM υπενθύμισε και χθες διά του εκπροσώπου του στο συνέδριο του «Economist» πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% και μετά το 2018, η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι μέσα από διαπραγμάτευση και συνέπεια μπορεί και να μειώσει τους στόχους. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» ακολούθησε τις αναφορές του Πρωθυπουργού ως προς τα εργασιακά και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και στη μη απελευθέρωση των απολύσεων. Είπε ότι φέτος δεν υπάρχουν οι περσινές αβεβαιότητες σε σχέση με τη σταθερότητα της χώρας και τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και ανέφερε: «Δεν θα μιλήσουμε για success story όπως έκαναν άλλοι, την ώρα που είχαν υπογραφεί συμφωνίες ανέφικτων πλεονασμάτων».