Μετά και την τυπική έγκριση από το ΔΣ του ESM για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στην ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Τετάρτη (22 Ιουνίου) και αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του waiver για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα, καθώς ο όρος που είχε θέσει για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί.

Η επαναφορά του waiver σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εκ νέου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει φθηνότερη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το πρόγραμμα αφορά κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων ομίλων.

Τόσο η επαναφορά του waiver, όσο και η ένταξη στο QE (πιθανότατα από το φθινόπωρο), αναμένεται να βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.