Δύσκολη ισορροπία σε ένα δίπολο προσπαθεί να βρει τελευταίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: από τη μία στηρίζει και επαινεί τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Από την άλλη στιγματίζει τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας η οποία δεν σηκώνει πολλές ωραιοποιήσεις.

Σε αυτό το δίπολο κινήθηκε ο Σόιμπλε και χθες στην εκδήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την προβληματική της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών στην ΕΕ. Μετά τη συμφωνία του Eurogroup που κλείνει την εκκρεμούσα από τον Οκτώβριο πρώτη αξιολόγηση, βλέπει πλέον την εξέλιξη της Ελλάδας με «μεγαλύτερη ελπίδα» είπε ο Σόιμπλε. Η ύφεση υποχωρεί, η ανεργία προσεγγίζει ένα «σημείο καμπής». Η πολιτική διασώσεων από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αποδίδει. Αυτό έδειξαν τα παραδείγματα των χωρών της ευρωζώνης που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης, πλην της Ελλάδας. «Με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολα» διαπίστωσε ο Σόιμπλε. «Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει τόσο μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη φόρων που έπρεπε να καταβληθούν». Στις περιπτώσεις αυτές, η αύξηση του ΦΠΑ «οικονομικά είναι ανοησία» είπε ο Σόιμπλε. Αλλά όταν το κράτος δεν μαζεύει φόρους δεν έχει και άλλες επιλογές, πρόσθεσε. Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «αποτελεσματική διοίκηση».

Ο Σόιμπλε στηρίζει τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί μόνο αν περάσουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το τελευταίο Eurogroup, θα μπορέσει και ο ίδιος να πάει στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Bουλής για να δοθεί το πράσινο φως στον ESM και να εκταμιεύσει η Αθήνα τα 10,6 δισ. της δόσης. Ετσι δεν θα υπάρξει «ατύχημα» και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις επιστροφής δόσεων τον Ιούλιο, 3,5 δισ. σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Ο Σόιμπλε δηλώνει με έμφαση ότι έχει «εμπιστοσύνη» στον έλληνα υπουργό Οικονομικών πως θα ρυθμιστούν και οι τελευταίες «τεχνικές λεπτομέρειες» (ΔΕΗ, ΕΚΑΣ κ.λπ.). Ο χαρακτηρισμός «τεχνικές» δείχνει ότι ο Σόιμπλε δεν περιμένει εμπλοκή μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. Αλλωστε, η ουσιαστική πίεση βρίσκεται στην ελληνική πλευρά που χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα.

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα τροφοδοτεί την γκρίνια στη Γερμανία. «Είναι προβληματικό να ζητούνται από τους φορολογουμένους άλλων χωρών στην Ευρώπη μεγαλύτερες συνεισφορές για την εξυγίανση της Ελλάδας, όταν οι έλληνες πολίτες δεν πληρώνουν τους φόρους τους» είπε ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ιfo Κλέμενς Φιστ στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Και στο βάθος καραδοκούν οι αντάρτες βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης της Μέρκελ. Ο Κλάους-Πέτερ Βιλς επανέφερε χθες το θέμα του Grexit σε συνδυασμό με μία διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Στην αρχή καταψηφίσαμε τέσσερις βουλευτές το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Την τελευταία φορά, το καλοκαίρι, καταψήφισαν 60-70. Αν πάει έτσι, το αργότερο στο 4ο ή 5ο Μνημόνιο θα είμαστε πλειοψηφία».