Κοντά στο ένα εκατομμύριο αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του τουρισμού, επισημαίνοντας πως αν λυθούν τα προβλήματα με τη χορήγηση visa η παρουσία των ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα σύντομα θα τριπλασιαστεί!

«Το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα από τον Μάρτιο έχει αυξηθεί κατά 523%, ενώ η χώρα σας κατέχει την πρώτη θέση στις τουριστικές κρατήσεις» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι φέτος «θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα περίπου ένα εκατ. τουρίστες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Ολεγκ Σαφόνοβ, τον Μάιο η Ελλάδα «έγινε ηγέτης των κρατήσεων στη ρωσική αγορά», ενώ υπενθύμισε ότι το 2013 η χώρα μας είχε τον μέγιστο αριθμό ρώσων τουριστών με 1,2 εκατ. αφίξεις, για να ακολουθήσει πτωτική τάση το 2014-2015.

ΔΥΟ ΔΙΣ. ΕΣΟΔΑ. Πάντως, η εκτίμηση για τριπλασιασμό του αριθμού των ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, σημαίνει ότι θα προστεθούν στην ελληνική οικονομία επιπλέον έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ. Σήμερα, με βάση τη μέση δαπάνη ανά ρώσο τουρίστα, ένα εκατ. αφίξεις αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, προσθέτουν, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ενισχύσει το προσωπικό της στις προξενικές Αρχές για την έγκαιρη έκδοση μεγαλύτερου αριθμού θεωρήσεων visa στη Ρωσία. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ προς αυτή τη κατεύθυνση, ποσό που θεωρείται μικρό αν ληφθούν υπόψη τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία.

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ. Φέτος, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Ρωσία, αφενός λόγω του κλεισίματος των δημοφιλών θερινών προορισμών των Ρώσων στην Τουρκία και στην Αίγυπτο και αφετέρου λόγω της διαθεσιμότητας ελληνικών ξενοδοχειακών κλινών, της σύντομης αεροπορικής πρόσβασης και του προσιτού κόστους διακοπών, δηλώνουν επαγγελματίες της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας.

Για τους περισσότερους Ρώσους, «ο πιο δημοφιλής παραθαλάσσιος προορισμός φέτος είναι αυτός με την καλύτερη αναλογία τιμής – ποιότητας καθώς και με ειδικές προσφορές, ώστε οι τιμές να προσεγγίζουν αυτές της Τουρκίας και της Αιγύπτου με τις οποίες οι Ρώσοι είναι εξοικειωμένοι» αναφέρει η επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ταξιδιωτικού γραφείου BSI Κατερίνα Κάμενεφ. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο προσιτούς οικονομικά ευρωπαϊκούς προορισμούς παραλίας αυτό το καλοκαίρι, όπου το κόστος των διακοπών ανά εβδομάδα θα κυμαίνεται από 27.000 έως 28.000 ρούβλια το άτομο, προσθέτει.

Δημοφιλέστερος προορισμός των Ρώσων στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, ενώ η γενική τάση είναι οι κρατήσεις τους να γίνονται κοντά στις ημερομηνίες των διακοπών αναμένοντας προσφορές της τελευταίας στιγμής.