Η συνάντηση του ρώσου προέδρου Πούτιν με τον έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο έγινε μετά το τέλος της δοξολογίας, στο προαύλιο των Καρυών. Κατόπιν, οι επίσημοι αποσύρθηκαν στη μεγάλη αίθουσα υποδοχής στο αρχονταρίκι, όπου οι πρόεδροι αλλά και πολλοί ιερωμένοι έβγαλαν λόγους.

Τα γνωστά. Ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Αγιον Ορος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας». Και ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «σήμερα που αναγεννώνται πάλι οι ιδέες του πατριωτισμού […] οι πηγές της έμπνευσης βρίσκονται εδώ στο Αγιον Ορος». Και αναφέρθηκε στην Αγία Ζώνη που βρίσκεται στο Ορος, την οποία έρχονται να προσκυνήσουν πολλοί ρώσοι πιστοί –κάνοντας έμμεση μνεία των ωφελειών που έχει η χώρα μας από τον προσκυνηματικό τουρισμό.

Οι λόγοι που προφανώς έχουν νόημα, δεν γίνονται φυσικά αντικείμενο προσοχής από όλους. Προσωπικώς, εντυπωσιάστηκα από έναν μοναχό που παρακολουθούσε τις ομιλίες και ο οποίος ρώτησε έναν άλλο μοναχό: «Τράβηξες τον Πούτιν με το κινητό σου; Οκ! Το βράδυ θα ανεβάσουμε το βιντεάκι στο facebook της μονής».

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Στο σημείο αυτό, το δημόσιο μέρος της επίσκεψης Πούτιν στο Αγιον Ορος τελείωσε. Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος έμεινε ακόμα αρκετές ώρες στον Αθω. Μπήκε στο τζιπ και με τη συνοδεία του κατευθύνθηκε στην ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, το λεγόμενο ρωσικό μοναστήρι, όπου βρισκόταν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Στο ιδεολογικοπολιτικό σχήμα που κυριαρχεί ως συνεκτικό μοντέλο κρατικής έκφρασης στη Ρωσία, και δεδομένου ότι ο Πούτιν είναι ο Μικ Τζάγκερ του αντιδυτικισμού, ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι ο Κιθ Ρίτσαρντ του.

Από το ρωσικό μοναστήρι ο ρώσος πρόεδρος θα αποχωρούσε κατά τις 7 το απόγευμα, έμεινε όμως τουλάχιστον μία ώρα ακόμα. Μολονότι δεν υπήρχε πρόσβαση εκεί, οι παροικούντες τον Αθω γνωρίζουν ότι ο ηλικιωμένος ηγούμενος του Αγίου Παντελεήμονος δεν είναι Ρώσος αλλά Ουκρανός. Επίσης, στο μοναστήρι υπάρχουν πολλοί ουκρανοί μοναχοί. Με δεδομένη την έχθρα Ρωσίας – Ουκρανίας, είναι προφανές ότι το ρωσικό μοναστήρι δεν είναι σήμερα εύκολος ιμάντας μεταβίβασης των ιδεολογικών θέσεων και των επιδιώξεων της ρωσικής πολιτικής με όχημα την Ορθοδοξία στην περιοχή.

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ. Από νωρίς το πρωί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους οδικούς κόμβους από όπου θα περνούσε η ρωσική αποστολή απαγορευόταν –και οι δρόμοι είχαν κλείσει αρκετή ώρα πριν περάσει η αυτοκινητοπομπή. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή περιπολούσαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού («τόσα πολλά ούτε στα Ιμια» είπε πολύ στα σοβαρά ένας παλαιός αξιωματικός της Αστυνομίας που συνάντησα στην Ουρανούπολη). Το βράδυ, όταν οι δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στις Καρυές αποχωρούσαμε, διαπιστώσαμε τον παραλογισμό της απαγόρευσης. Επειδή αναμενόταν το πλοιάριο του προέδρου Πούτιν στην παραλία της Τρυπητής, απ’ όπου θα έφευγε μέσω του οδικού δικτύου προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, οι δρόμοι είχαν κλείσει σχεδόν μιάμιση ώρα πριν η ρωσική αποστολή εγκαταλείψει το ρωσικό μοναστήρι.

Τελικά, έπειτα από διάφορα τηλεφωνήματα που έκαναν οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Τύπου, η διέλευση επετράπη μόνο στα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους δημοσιογράφους. Προσωπικώς, είχα την ευκαιρία να δω περισσότερα από οκτώ αστυνομικά μπλόκα σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων και μποτιλιασμένα αυτοκίνητα στους παραδρόμους οικισμών όπως η Τρυπητή, η Ιερισσός, η Αρναία. Μπορώ να εικάσω και τα ουρανομήκη μπινελίκια, αλλά δεν δύναμαι να μαρτυρήσω την ακρίβειά τους και εναντίον ποίων κατευθύνονταν.

Πάντως, η αποστολή του Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε μετά τις 10.30 στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Και λίγο μετά τις 11 το βράδυ το προεδρικό αεροπλάνο απογειώθηκε με προορισμό τη Μόσχα. Κουραστική η δουλειά του προέδρου.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟΙ. Το προηγούμενο Σάββατο από τις Καρυές πέρασαν και μερικά άλλα πρόσωπα, η μνεία των οποίων ίσως έχει σημασία. Από νωρίς έξω από τον ναό του Πρωτάτου ήταν ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. Τον χώρο περιηγήθηκε, επίσης, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Ανάμεσα στους περιφερόμενους (που συστηματικά μιλούσε με τους αστυνομικούς) ήταν ο παλαιός βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστός πλασιέ βιβλίων «εσχατολογικού και συνωμοσιολογικού περιεχομένου», όπως παρατήρησε λόγιος μοναχός που μας έδωσε πολλές πληροφορίες.

Από τους μοναχούς που συνάντησα, επιδίωξα να μάθω αν βρισκόταν ακόμα στον Αθω ο ρώσος υπερεθνικιστής Αλεξάντρ Ντούγκιν (τον οποίο είχε προσκαλέσει ο νυν υπουργός Εξωτερικών να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το 2013). Κατά τις μαρτυρίες είχε έλθει, αλλά πλέον έχει αποχωρήσει.