Λίγο πριν από την άφιξη του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε φτάσει με ελικόπτερο στις Καρυές ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η άφιξη του έλληνα Προέδρου είχε τα στοιχεία μιας ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής Τζέιμς Πάρις. Δέσποζε εκείνος, φυσικά, με τη λευκή κόμη. Πλάι του και πίσω του, σειρές ανθρώπων που περπατούσαν με γρήγορο βήμα, συγχρονιζόμενοι με το εξίσου γρήγορο βήμα του Προέδρου. Ανάμεσά τους, ο στρατηγός της τοπικής Αστυνομίας (ο μόνος, εκτός του Προέδρου, που δεν φορούσε μαύρα), πολλοί ιερωμένοι και στην τελευταία σειρά, με γυαλιστερό ασορτί κοστούμι, ο Μιχάλης Ψύλος, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ενας δημοσιογράφος με τους επισήμους; Οχι οποιοσδήποτε, αλλά ο επικεφαλής του κρατικού πρακτορείου, που τόσο ρόλο παίζει στην ειδησεογραφική μονοφωνία, η οποία δεν θα χάλαγε την κυβέρνηση.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ. Ο πρόεδρος δεν εισήλθε στο Πρωτάτο. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είχε προϋπάρξει σύγκρουση της ελληνικής πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητας του Αθω για τον τιμητικό επισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την ελληνική πολιτεία, εκεί έπρεπε να καθήσει ο έλληνας Πρόεδρος. Σύμφωνα με το τυπικό του Αγίου Ορους, που επιβλήθηκε, έπρεπε να καθήσει ο προσκεκλημένος.

Ο καβγάς αποδόθηκε στον υπερβάλλοντα ζήλο του ειδικού γραμματέα για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών Ευστάθιο Λιάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Κοινότητα του φόρτωσε την ευθύνη της δυσπραγίας και ζήτησε από την πολιτεία την απομάκρυνσή του. Οπερ και εγένετο.

Κατόπιν τούτων, ο Παυλόπουλος συνάντησε τον Πούτιν στη συνέχεια στο αρχονταρίκι των Καρυών.