Την επιτυχή του επίσκεψη στην Ελλάδα επισήμανε κατά τη συνάντησή τους τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει στο Καβούρι ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι συμφώνησε σε πάρα πολλά θέματα με την ελληνική πλευρά.

Είναι χαρά μου που σας γνωρίζω προσωπικά, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντάς του ότι ευελπιστεί το ρωσικό ενδιαφέρον να βρει την ανταπόκριση και από τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Ευχαριστώντας τον από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι υπάρχει διακομματική συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε στον ρώσο πρόεδρο ότι έχει την τιμή να ηγείται του κόμματος που κατά την κυβερνητική του θητεία το 2004 – 2009, έκανε πάρα πολλές προσπάθειες για την προώθηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στο Κυπριακό

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών που ανάγονται στις κοινές παραδόσεις και την κοινή θρησκεία. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή του είναι η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η χώρα μας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν θα βγει από τον φαύλο κύκλο χωρίς ξένες επενδύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ, ως μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα, παραμένει υπέρμαχη των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων ξένων επενδύσεων, που μπορούν να πάνε πέρα και από τον τουρισμό.

Χαιρόμαστε είπε, που η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ρωσία μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο, ειδικότερα στην επίλυση του Κυπριακού, καθ’ ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, παρά την κινητικότητα που παρουσιάζεται.

Για τις«ανησυχητικές καταστάσεις» στην ανατολική Μεσόγειο

Τις «άριστες σχέσεις» και τις «εξαιρετικά θετικές προοπτικές» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, συζήτησαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Καβούρι.

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνάντησης,ο κ. Πούτιν διέκρινε στην Ελλάδα μια «ιδιαίτερα σημαντική χώρα της ανατολικής Μεσογείου» και ο ίδιος στην Ρωσία μια «σταθερή φίλη χώρα με την οποία μπορούμε και πρέπει να διευρύνουμε τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και βέβαια στο σύνολο της οικονομίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε κατά τη συνομιλία του με τον ρώσο πρόεδρο, στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων εκ μέρους της Ελλάδας και στις «πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα να πετύχει σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς» εφόσον προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Οι δύο άνδρες, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αντάλλαξαν απόψεις και για τις «εξαιρετικά ανησυχητικές καταστάσεις» στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.