«Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, λύση για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Και αυτό το καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, τόσο για τη θερμή υποδοχή όσο και για την έμπρακτη συμπαράσταση. Αναφερόμενος στην παρούσα επίσκεψή του στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών με την ελληνική κυβέρνηση για την έως σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και τις επόμενες κινήσεις αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δυο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού γιατί, όπως σημείωσε, «οι θέσεις αρχής που προτάσσετε ενισχύουν τις δικές μας προσπάθειες», ενώ εξέφρασε την ελπίδα και η άλλη πλευρά να σταματήσει τους τακτικισμούς, «ώστε να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος, που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τις υφιστάμενες διαφορές σε συγκλήσεις και να δώσουμε απάντηση σε δυο μεγάλα θέματα, που παραμένουν αναπάντητα, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εγγυήσεων, όπου -ιδιαίτερα για το τελευταίο- έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν». Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται».

Συνάντηση με Τσίπρα

«Σας καλωσορίζω σε μια κρίσιμη κι ενδιαφέρουσα περίοδο και για την περιοχή μας και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα που το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί ως ένα πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα ταραγμένη περιοχή» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η στενή μας συνεργασία και η προώθηση πρωτοβουλιών τριμερούς συνεργασίας έχουν αναδείξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε έναν ουσιαστικό πυλώνα για την οικονομική συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και νομίζω ότι ο ρόλος αυτός μας βοηθάει να δούμε καλύτερους όρους και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πάντα επί τη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πάντως ότι «αυτή είναι μια πορεία που έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ένας δρόμος ταχύτητας».

«Είμαι ικανοποιημένος που έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε μια γραμμή που χαρακτηρίζεται από σύνεση, αλλά και από αποφασιστικότητα. Νομίζω θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουμε στους κρίσιμους εκείνους στόχους, διότι μια λύση πρέπει, πάνω από όλα, να είναι μια δίκαιη λύση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη την Ελλάδα διότι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας και δυσκολιών και τόνισε ότι εάν με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την κυβέρνηση, συνεχίσει με συνέπεια, τότε οι μέρες ελπίδας είναι μπροστά. Είπε, ακόμη, ότι κατά τη σημερινή συνάντησή του θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον ρόλο που μέχρι στιγμής μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, συνεργαζόμενες.