Με την επιβολή μπλακάουτ στην ενημέρωση και μετατρέποντας περιοχή χιλιομέτρων σε απαγορευμένη ζώνη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άρχισε από χθες νωρίς το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, τηλεοπτικά συνεργεία ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό, αρχικά σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. Αργότερα όσο εξελισσόταν η επιχείρηση ο κλοιός επεκτάθηκε σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει.

Ωστόσο, επιτράπηκε η πρόσβαση για την κάλυψη των γεγονότων αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ για να μεταδοθούν ελεγχόμενα πλάνα και φωτογραφίες από την επιχείρηση. Πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα και από εικόνες που τράβηξε το ελικόπτερο της Αστυνομίας που πετούσε την ώρα της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ. Το λουκέτο στην ενημέρωση και το φιλτράρισμα της είδησης προκάλεσε αντιδράσεις και κατακρίθηκε τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στην ελληνική πλευρά απαγορευόταν η μετάδοση πλάνων, αυτά διοχετεύονταν σε διάφορα διεθνή μέσα από τη σκοπιανή πλευρά.
Είναι επίσης χαρακτηριστική η αντίδραση μιας δημοσιογράφου, της Sophia Maier, που μεταμφιέστηκε σε μετανάστρια φορώντας μαντίλα για να μην την απομακρύνουν οι Αρχές την ώρα της επιχείρησης. Η ίδια ανέβασε μια φωτογραφία της στο twitter αναφέροντας ειρωνικά «ελευθερία του Τύπου στην Ειδομένη. Αυτή είναι η αμφίεσή μου για να μη με διώξει η Ελληνική Αστυνομία».

Στο κρυφτούλι με την Αστυνομία που επικράτησε τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, ανταποκριτής της «Bild» είχε κρυφτεί σε μια σκηνή ώσπου στις 11 το πρωί εντοπίστηκε από αστυνομικούς και απομακρύνθηκε από τον χώρο.

Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. Ο αποκλεισμός δημοσιογράφων και ιδιωτικών τηλεοπτικών συνεργείων προκάλεσε ερωτηματικά για τους λόγους που επιβλήθηκε. Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε χρήση βίας κατά την αστυνομική επέμβαση και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προσχωρήσει σε επιλογές σκληρής καταστολής.
Για το θέμα της απαγόρευσης της παρουσίας των ΜΜΕ είπε ότι η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός και ότι το να βρίσκονταν στον χώρο 100 κάμερες από πάνω τους δεν θα βοηθούσε, αντιθέτως θα επιβράδυνε τη διαδικασία.
Αρμόδιοι αστυνομικοί για το θέμα της απόφασης να ρίξουν μαύρο στην ενημέρωση προέβαλαν τη δικαιολογία ότι η παρουσία καμερών πιθανόν να ενθάρρυνε αντιδράσεις προσφύγων και μεταναστών και να πάγωναν τη διαδικασία της εκκένωσης.
Τόνιζαν δε ότι η απαγόρευση έγινε για λόγους «καθαρά επιχειρησιακούς» και ότι δεν υπήρχε πρόθεση να υπάρξει συγκάλυψη. Από την αρχή άλλωστε είχε εκφραστεί η άποψη της ήπιας αντιμετώπισης και η Αστυνομία δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει βία.

Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το μέτρο της απαγόρευσης είναι προσωρινό. Αλλοι πάλι εξέφραζαν την άποψη ότι η Αστυνομία ήθελε να αποφύγει, τουλάχιστον την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, τη δημοσιοποίηση πλάνων που πιθανόν να παρουσίαζαν σκηνές σύγκρουσης.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης για την εκκένωση της φαβέλας της Ειδομένης κύλησε πάντως όπως φαίνεται ομαλά, χωρίς εντάσεις και έντονες συγκρούσεις.

Τουλάχιστον 1.500 αστυνομικοί, από διάφορες υπηρεσίες, κινητοποιήθηκαν. Από προχθές αστυνομικοί και μεταφραστές προετοίμαζαν το έδαφος, ενημερώνοντας πρόσφυγες και μετανάστες για την επιχείρηση απομάκρυνσής τους.
Ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι από τις άθλιες συνθήκες του άτυπου καταυλισμού, συνειδητοποιώντας την αδιέξοδη κατάσταση, αρκετοί –κυρίως αυτοί που έχουν οικογένειες και παιδιά –είχαν ήδη ετοιμάσει τα λιγοστά πράγματά τους για την αποχώρηση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αστυνομικοί απομάκρυναν πρώτα όσους βρίσκονταν σε σκηνές κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή και στα πρώτα καταλύματα του καταυλισμού. Προτεραιότητα δόθηκε στις γυναίκες και τα παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας όπου θα ακολουθήσει διαχωρισμός ανάλογα με την υπηκοότητά τους.
Μέχρι χθες με 42 λεωφορεία είχαν απομακρυνθεί από τον άτυπο καταυλισμό, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αστυνομίας, 2.031 πρόσφυγες μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε επτά χώρους φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινήθηκαν από την Ειδομένη έχουν καταλύσει στο πρώην βυρσοδεψείο της Σίνδου, στη δομή που ανασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι και σε χώρους φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στην Πέτρα Ολύμπου και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Ενας αριθμός μεταναστών μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς προτίμησαν να πάρουν τον δρόμο της φυγής διαφεύγοντας στα γύρω χωράφια.

Καμία άφιξη μεταναστών την Τετάρτη

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 53.875 πρόσφυγες βρίσκονται την Τετάρτη στην ελληνική επικράτεια, ενώ δεν σημειώθηκε καμία νέα άφιξη.

Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (28.485), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (6.168), στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (4.086) και στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987).

Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 8.476, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.038 άτομα και τη Χίο 2.412. Στην Αττική βρίσκονται 14.480, εκ των οποίων 2.896 στην προβλήτα του Σκαραμαγκά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.119, με την πλειονότητα να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (761), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 324 πρόσφυγες