Πολυμελής αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, επισκέφθηκε την Κυριακή το κέντρο προσφύγων του Σχιστού το οποίο όπως διαπιστώθηκε, «έχει φτάσει στο ανώτατο όριο φιλοξενούμενων προσφύγων 1810, εκ των οποίων 600 παιδιά».

Αυτήν την στιγμή, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΛΑΕ, το Σχιστό απέχει από τους χαρακτηρισμούς «πρότυπο», ενώ πρόσφυγες έκαναν παράπονα ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες για τους ίδιους και τα παιδιά τους, ότι αισθάνονται αδρανείς και έχουν αρχίσει να έχουν ψυχολογικά προβλήματα και ότι επιθυμούν τα παιδιά τους να πάνε κανονικά στο σχολείο.

Σημειώνεται, ότι πραγματοποιούνται ήδη μαθήματα γλώσσας εντός του στρατοπέδου (ελληνικά, αγγλικά σε εθελοντική βάση από φαντάρους) και από δασκάλους Αφγανούς πρόσφυγες σε παιδιά για τη μητρική τους γλώσσα, αλλά αυτά δεν επαρκούν. Επίσης, παράπονα ακούσθηκαν για το φαγητό του Στρατού, το οποίο είναι ζεστό, όμως -σύμφωνα με τους πρόσφυγες- περιλαμβάνει πολύ συχνά πατάτες, μακαρόνια και αρακά. Ζεστό νερό δεν υπήρχε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, λόγω βλάβης του θερμοσίφωνα.

Στο ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας της πολεμικής Αεροπορίας, δεν υπάρχει μεταφραστής με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να βρίσκουν οι ίδιοι οι ασθενείς πρόσφυγες, κάποιον άλλο που να μιλάει αγγλικά, ώστε να συνεννοηθούν με τους γιατρούς, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, ενώ πολλές γυναίκες αρνούνται να εξεταστούν από άνδρα, όπως την Κυριακή το μεσημέρι όπου στη βάρδια του ιατρείου υπήρχε μόνο ένας άνδρας γιατρός.

Αναφορικά με την χθεσινή ανοιξιάτικη μπόρα που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν νερό πολλές σκηνές και κάποιοι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις, η ΛΑΕ επισημαίνει ότι έπρεπε να έχουν γίνει «κάποια στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα».

Επίσης, διαπίστωσε ότι εκτός του Στρατού και του δήμου, οργανωμένη παρουσία στο στρατόπεδο έχουν μόνο ΜΚΟ που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Πέρα από τους ανθρώπους της καθαριότητας του δήμου Κερατσινίου και μια παιδική χαρά που έστησε ο δήμος του Περάματος, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη έμμεση ή άμεση σχέση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες σημειώνει.

Υπάρχει κλιμάκιο του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) με βασική αποστολή τους εθελοντικούς επαναπατρισμούς στο Αφγανιστάν, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναμένεται ένα πρώτο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ασύλου στα τέλη Μαΐου.

Τέλος, η ΛΑΕ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο του Σχιστού, όπως και σε όλα τα προσφυγικά στρατόπεδα, «απαιτώντας λύσεις σε όλα τα άμεσα προβλήματα των θυμάτων του πολέμου εκεί όπου ζουν ήδη, δίνοντας φωνή στους ίδιους και διεκδικώντας μόνιμες λύσεις».