H ψήφιση του χθεσινού νομοσχεδίου δεν είναι αρκετή για να ανάψουν οι δανειστές σήμερα το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από το να πει το «ναι», αφού πιέζει για γενναιόδωρη ρύθμιση χρέους και πρόσθετα μέτρα και –μέχρι στιγμής τουλάχιστον –η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης θέλουν οπωσδήποτε την επιστροφή του Ταμείου στο ελληνικό προγραμμα.

Στο άλλο άκρο, η φιλική προς την κυβέρνηση Κομισιόν τάσσεται υπέρ της εκταμίευσης, αλλά αφού πρώτα να ψηφιστεί ο μηχανισμός αυτόματης ενεργοποίησης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Με αυτά τα δεδομένα, το σημερινό έκτακτο Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά εκτιμάται ότι θα εχει ενδιαφέρον καθώς θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθεί η απόφαση τουλάχιστον στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ώς τότε θα έχει δοθεί λύση τόσο στο θέμα των πρόσθετων μέτρων όσο και σ’ αυτό του χρέους, με τρόπο μάλιστα που να ικανοποιεί το ΔΝΤ. Εκτός αν τελικά το ΔΝΤ παραμείνει ως σύμβουλος για ένα διάστημα ακόμη, έως ότου η Γερμανία αποφασίσει πώς θα κινηθεί στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.

«ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ». Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση έδωσαν στίγματα των θέσεών τους με διαρροές σχετικών εγγράφων, ενώ και η ολλανδική προεδρία έκανε σαφές ότι θα επιδιώξει «πολιτική συμφωνία» στο θέμα του χρέους.
Διαβλέποντας τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Κομισιόν πήρε πρωτοβουλία να γνωστοποιήσει την «έκθεση συμμόρφωσης» των υπηρεσιών της, στην οποία διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Ετσι, εισηγείται την εκταμίευση ποσού επαρκούς για να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας ώς την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης, καθώς και ενός ποσού για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Η μεγαλύτερη υποχρέωση της χώρας αφορά την πληρωμή 2,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον ίδιο μήνα, όπως και τον Σεπτέμβριο, πρέπει να πληρώσει από 460 εκατ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, πάντως, η εκταμίευση αυτή θα γίνει με βάση την ικανοποίηση προαπαιτουμένων, ένα από τα οποία είναι ο μηχανισμός αυτόματης ενεργοποίησης πρόσθετων μέτρων. «Θα υιοθετηθεί νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί αυτόματα σε περίπτωση αποτυχίας ικανοποίησης των ετήσιων στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων του προγράμματος» αναφέρει το σχέδιο συμπληρωματικού Μνημονίου που συνοδεύει την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Τα μέτρα θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση απόκλισης, όπως αυτή θα διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Το ΔΝΤ, όμως, δεν αρκείται σ’ έναν τέτοιο μηχανισμό. Οπως προκύπτει από επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, την περασμένη Παρασκευή, στο θέμα αυτό των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ το Ταμείο θεωρεί ότι υπάρχει στασιμότητα και απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό καθώς –όπως σημειώνει η επικεφαλής του Ταμείου –καμιά ντουζίνα ανάλογοι μηχανισμοί που θέσπισε η Ελλάδα στο παρελθόν απέτυχαν. Ετσι, το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα των συντάξεων και της φορολογίας.

Επιπλέον, το Ταμείο θέτει δυναμικά το θέμα του χρέους, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν θα εφαρμόσει δύο μέτρα και σταθμά παρεκκλίνοντας από τις αρχές του για χάρη της Ελλάδας.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

«Πακέτο ύψους 9 δισ. δεν περνάει»

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε κι αυτός με επιστολή του στους ομολόγους του, επίσης την Παρασκευή, ότι ένα πακέτο συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ (5,4 δισ. ευρώ τα μέτρα του Μνημονίου συν 3,6 δισ. ευρώ τα προληπτικά) «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή – για ό,τι αυτό σημαίνει – από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».