Με προσεκτικά βήματα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το Eurogroup της 9ης Μαΐου θεωρώντας ότι ο αστάθμητος παράγοντας στη διαδικασία της αξιολόγησης είναι το ΔΝΤ που εξακολουθεί να σιωπά μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο επικεφαλής του κουαρτέτου.

Γιατί, κατά τα άλλα, οι δηλώσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ενθαρρυντικές προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, την οποία μάλιστα ο Φρανσουά Ολάντ θα επιθυμούσε να δει την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις, επομένως πρωτοβουλίες θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την οδηγία να θέσει στους ομολόγους του με τους οποίους θα επικοινωνήσει και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Το Μαξίμου αποφεύγει να προχωρήσει σε εκτιμήσεις ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αν και θα ήθελε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν κατανοώντας πως η παράταση στην αβεβαιότητα έχει παρενέργειες και στην αγορά και στην ψυχολογία των πολιτών.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα διαπιστώθηκε το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην Ευρώπη και το οποίο ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ωστόσο στους συμμετέχοντες υποδείχθηκε να «είμαστε προσεκτικοί». Οπως εξηγούσε αργότερα ανώτερη κυβερνητική πηγή που πήρε μέρος στη χθεσινή σύσκεψη η κυβέρνηση αποφεύγει πλέον να μιλήσει με ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα «καθώς και άλλες φορές φθάσαμε ώς τη βρύση και στο τέλος αργήσαμε να πιούμε νερό».

Στο Μαξίμου αποδίδουν το θετικό κλίμα στην Ευρώπη και στο πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, σχολιάζοντας ότι και η επαφή με τον Φρανσουά Ολάντ και οι διαβουλεύσεις με τους Σουλτς και Γιούνκερ απέδωσαν καρπούς.

Ακόμη και ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έχει «εντυπωσιάσει» την ελληνική πλευρά με τις τελευταίες δηλώσεις του με τις οποίες δείχνει να αποδέχεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα κόντρα στην ελληνική νομοθεσία.

Αυτό που εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση και συζητήθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη είναι να επιμείνει στην πρότασή της για τον περίφημο κόφτη. Και για να υποστηρίξει αυτήν την πρόταση ήδη προχωρά σε κάποιες βελτιώσεις που σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης διασφαλίζουν την ενεργοποίηση των απαιτούμενων διορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις.

Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι «τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει», αρνούμενα να μπουν στη λογική οιασδήποτε συζήτησης γύρω από την ψήφιση μέτρων-κάβα για το ενδεχόμενο αποκλίσεων έπειτα από μία διετία.

Εάν τελικώς ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης περάσει από τους δανειστές τότε ενδεχομένως θα ψηφιστεί μαζί με τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ούτως ή άλλως τα μέτρα θα έρθουν σε δύο δόσεις, επομένως θα υπάρξουν περισσότερες από μία κρίσιμες ψηφοφορίες. Εκτός εάν δεν υπάρξει συμφωνία οπότε με βάση όσα λένε αρμόδιες πηγές το δημοσιονομικό πακέτο του 1,8 δισ. δεν θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αλλάζει και σύμφωνα με το πρόγραμμα την ερχόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι τελευταίες λεπτομέρειες περί την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση συζητήθηκαν και στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να σχολιάζει πως τελικώς παρά τις αρνητικές προβλέψεις τις αντιπολίτευσης διατηρήθηκαν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με αιχμή την απόφαση για μη περικοπές των κύριων συντάξεων.

«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν να κοπούν οι συντάξεις συντασσόμενες με τις επιλογές του ΔΝΤ και θα διαψευστούν και πάλι με το κλείσιμο της αξιολόγησης» τονίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου. Ανεπισήμως η κυβέρνηση περιμένει από το Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό μήνυμα για την έκβαση της αξιολόγησης προσδοκώντας την ολοκλήρωσή της χωρίς να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Το Μαξίμου αναγνωρίζει πως οι όποιες παρατάσεις στη λήψη μιας οριστικής απόφασης από τους δανειστές προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, η οποία για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας συντηρεί την ανασφάλεια και βρίσκεται σε αδυναμία να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση προκαλώντας συνθήκες αβεβαιότητας, ίσως και ασφυξίας.