Προς ένα βιώσιμο και δίκαιο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, λέει ο Αβραμόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2016 19:22 |
 Προς ένα βιώσιμο και δίκαιο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, λέει ο Αβραμόπουλος
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος

Την άποψη ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση, και ότι «έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης», εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Αν έδειξε κάτι η τρέχουσα προσφυγική κρίση, αυτό είναι ότι ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση. Έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης.

Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, την ενίσχυση του Eurodac και τη μετατροπή της EASO σε ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο, κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τη δημιουργία δομών και μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι απαραίτητα για ένα βιώσιμο ολοκληρωμένο σύστημα.

 Θα καταβάλλουμε τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για να εργαστούμε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να κάνουμε τις προτάσεις αυτές πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό».

Στις προτάσεις της Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με τη δημιουργία δικαιότερου, αποδοτικότερου και πιο βιώσιμου συστήματος για την κατανομή των αιτήσεων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών, η βασική αρχή παραμένει η ίδια -οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει, εκτός εάν έχουν οικογένεια αλλού, να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους- αλλά ένας νέος μηχανισμός ισότιμης αντιμετώπισης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα ασκείται δυσανάλογη πίεση στο σύστημα ασύλου κανενός κράτους-μέλους.

Οι σημερινές προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) σε αυτόνομο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει τον ενισχυμένο ρόλο του στο νέο σύστημα και να ενισχύει τη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού συστήματος δακτυλοσκόπησης, Eurodac, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση του συστήματος ασύλου και να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση.

1
Helene
06/05/2016 00:28
Αγαπητοι μου ..... ανοιγουν οι ..... Α σ κ ο ι του Αιολου !!! Με Εντολη ... Α β ρ α μ ο π ο υ λ ο υ , παιρνει ... « Σαρκα και Οστα » το ... Σ Κ Ο Τ Ε Ι Ν Ο Σχεδιο της Σ ι ω ν ι σ τ ι κ o - Μ α σ ω ν ι κ η ς Ε.Ε. : Οι Βρυξελλες επισπευδουν τη δημιουργια της ... Κεντρικης Υπηρεσιας Α Σ Τ Υ Ν Ο Μ Ε Υ Σ Η Σ , δλδ ... Ε ι δ ι κ ε ς Μοναδες , που θα εχουν την .... ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Ε.Ε. , παρακαμπτοντας τις μεχρι τωρα ισχυουσες διαταξεις καθε Αστυνομικης Αρχης των Κρατων Μελων !!! ΕΠΕΙΔΗ θα διαθετουν ... ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ βαθμο Εξουσιας !!! Η προταση - ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ , απο το Πολιτικο Τhink - Τank της Ευρωπαικης Επιτροπης , που προτεινε τη Δημιουργια μιας .......... Κεντρικης Υπηρεσιας Πληροφοριων της ΕΕ , η οποια ... υ π ε ρ ι σ χ υ ε ι της υπαρχουσας Αστυνομιας του καθε Κρατους μελους !!!!!