Για αργή πρόοδο στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάνουν λόγο δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων, τις οποίες επικαλείται το Reuters. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Όπως υποστηρίζουν, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να συμφωνηθούν τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα σε περίπτωση που βγει εκτός δημοσιονομικών στόχων.

«Κάνουμε αργή πρόοδο», είπε μία από τις πηγές, προσθέτοντας: «Δεν θα περίμενα τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ σύντομα. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες ακόμη μετά».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των μέτρων έκτακτης ανάγκης, για τα οποία η Ελλάδα διαφωνεί, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει συμφωνία πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ατμόσφαιρα κρίσης.

Επισήμανε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκταμίευση δόσης μέχρι τα μέσα Ιουλίου, άρα δεν υπάρχει και έντονη αίσθηση του επείγοντος.

Και η δεύτερη πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών για το ελληνικό χρέος, με τη Γερμανία να υποστηρίζει δημόσια ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση.