Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μαξίμου προσβλέποντας πλέον σε μια συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες ημέρες –οπωσδήποτε μετά το Πάσχα –με στόχο να ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από το θέμα της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση αρνείται σκοπίμως να προβεί σε αρνητικές εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας, παρ’ όλα αυτά κινείται σαν να έχει να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες αφού τα επόμενα 24ωρα θα καθορίσουν εν πολλοίς και την έκβαση της αξιολόγησης.
Ο Ντόναλντ Τουσκ επί της ουσίας πάγωσε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, ζητώντας από τον έλληνα Πρωθυπουργό να δείξει υπομονή ώστε ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της σύγκλησης του Eurogroup, ενδεχομένως ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη.

Τσίπρας και Τουσκ θα επικοινωνήσουν εκ νέου σήμερα για να αξιολογήσουν τα νεότερα δεδομένα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν βαδίζει σε αναμμένα κάρβουνα, ιδίως όταν γνωρίζει ότι πέραν ορισμένων υποστηρικτικών δηλώσεων από την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης ο άξονας Σόιμπλε – ΔΝΤ δείχνει απροθυμία να αποδεχθεί την πρότασή της για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που έχει παρουσιάσει προς τους δανειστές.

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προβληματισμό προκαλούν και δηλώσεις του ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σιτς για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς με τις διατυπώσεις του για τη στάση του ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την επιμονή του Ταμείου να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα με πιο δυναμικές μεταρρυθμίσεις συνοδευόμενο από ελάφρυνση του χρέους, υπαινισσόμενος ότι στηρίζει και το πακέτο των μέτρων-κάβα.
Από την άλλη, πάντως, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με βάση τις επαφές που έχει με αξιωματούχους των ΗΠΑ θεωρεί ότι οι Αμερικανοί ναι μεν συντάσσονται στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους με το ΔΝΤ, δεν βλέπει ωστόσο καμία αποδοχή του αιτήματός του για υιοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Το ίδιο στέλεχος με απόλυτη γνώση της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και σχολιάζει πως «αν οι δανειστές μάς ζητούσαν να πάρουμε προκαταβολικά ένα πακέτο 0,5% ίσως και να το συζητούσαμε, το 2% όμως είναι εξωφρενικό και ακραίο».
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το μεσημέρι ήταν αισθητά καλύτερο συγκριτικά με τις προηγούμενες ώρες, όταν το πρωθυπουργικό επιτελείο βρέθηκε μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης με αιχμή πάντα την αξίωση του ΔΝΤ για τη λήψη του πακέτου έξτρα μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για προληπτικούς λόγους.

Το Μαξίμου αποφάσισε μάλιστα έκτακτο briefing για να ισορροπήσει τις εντυπώσεις ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του οποίου η εκπρόσωπος επέμεινε με σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει τα μέτρα-φωτιά ικανοποιώντας το αίτημα του ΔΝΤ. Γενικώς το κυβερνητικό επιτελείο επιρρίπτει την ευθύνη του αδιεξόδου στο Ταμείο και εμμέσως και στην τακτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπαινισσόμενο ότι υπάρχει μια ευθεία γραμμή συνεννόησης μεταξύ των δύο μερών.

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στην κυβέρνηση βοήθησαν οι διαπιστώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ παράλογες με το σχόλιο πως η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων δεν θα γινόταν αποδεκτή από καμία δημοκρατία στον κόσμο. Εκ παραλλήλου το Μαξίμου «σήκωσε» ως θετικές και τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, που είδε ότι «κάποια γεράκια θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα» και έκανε λόγο για εκβιασμό.
Το Μαξίμου χθες απέφυγε να τροφοδοτήσει τα σενάρια που καλλιεργούνται για την πιθανότητα διενέργειας εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση οριστικοποίησης του αδιεξόδου. Μάλιστα η Ολγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν επιτρέπουν καμία ανησυχία για οικονομική ασφυξία.

Συγχρόνως επιδίωξε να πετάξει το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τα προληπτικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Η ΝΔ απάντησε διά του Γιώργου Κουμουτσάκου που σχολίασε διά της τεθλασμένης πως η κυβέρνηση με την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της έδωσε «χώρο» στους πιστωτές και στο ΔΝΤ να απαιτούν πρόσθετα δυσβάστακτα –μη αποδεκτά από τη Νέα Δημοκρατία –μέτρα. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαζε στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως αν αναζητεί οδό διαφυγής, θα πρέπει να παραιτηθεί τώρα. «Μην οδηγήσετε τη χώρα σε νέες οδυνηρές περιπέτειες για να ξεφύγετε από τα δικά σας αδιέξοδα» είπε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του.