Το 10ο τακτικό Συνέδριο οργανώθηκε με τη φιλοδοξία να καταγραφεί ως ιστορικός σταθμός στην πορεία της ΝΔ, καθώς μέσα από αυτό αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επικυρωθεί ο σχεδιασμός του για ένα «κόμμα από την αρχή». Η ριζική αλλαγή του γαλάζιου Καταστατικού και η ανανέωση των κομματικών οργάνων, με αφετηρία τη νέα Πολιτική Επιτροπή, συνδέθηκαν με την εσωκομματική επίδειξη πυγμής του νέου αρχηγού –που αποτυπώθηκε στην απόφαση για «ξήλωμα» της ΟΝΝΕΔ. Το μήνυμα στο γαλάζιο στερέωμα είναι πως από το βράδυ της Κυριακής ελάχιστα θα παραμείνουν ίδια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με το βλέμμα στην κοινωνία και όχι εντός των κομματικών τειχών. Το Συνέδριο αποτελεί το όχημα για να ανακτήσει η ΝΔ την αξιοπιστία της και να συναντήσει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία –συνεπώς, οι αλλαγές που καλούνται να εγκρίνουν αύριο οι 5.000 γαλάζιοι σύνεδροι έχουν στόχο να διαμορφώσουν μια ελκυστική εικόνα για το κόμμα και δεν συνδέονται με ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών. Στο νέο αρχηγικό επιτελείο κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ακόμη κι αν το εύρος των αλλαγών προκαλέσει δυσφορία στα γαλάζια συστήματα, οι παρενέργειες θα είναι αμελητέες.

Οχι μόνον επειδή δεν εμφανίζεται κάποια ομάδα έτοιμη να αναλάβει ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει ακροατήριο για μια τέτοια ομάδα. Το τεστ της ΟΝΝΕΔ ήταν μια ηχηρή απόδειξη ότι στην παρούσα φάση το κόμμα είναι ένα κομμάτι ζυμαριού στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκείνος μπορεί να του δώσει όποια μορφή επιθυμεί.

Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου περί «οξυγόνου» είναι επίσης προφανές ότι έχει ως αποδέκτη την ελληνική κοινωνία, ιδίως μια κοινωνική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που τέμνει οριζόντια τα κόμματα και εμφανίστηκε για πρώτη φορά συντεταγμένα στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού –ψηφίζοντας Ναι στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι αυτό το 38% της ελληνικής κοινωνίας είναι οριστικά χαμένο για τον Αλέξη Τσίπρα και θα μπορούσε να στραφεί σχεδόν στο σύνολό του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, παγιώνοντας τον νέο διπολισμό. Παράλληλα, τα νέα σκληρά μέτρα που θα ακολουθούν μια ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μπορεί να δώσουν την ευκαιρία για τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα και είχαν ακροβολιστεί σε άλλους σχηματισμούς, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο γαλάζιο επιτελείο καταγράφουν μια αξιοσημείωτη δημοσκοπική μετακίνηση πληθυσμού απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, την οποία ταυτίζουν με αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων.

Με αφετηρία το Συνέδριο, συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα μπορεί να προσελκύσει ταυτόχρονα τους ευρωπαϊστές και το παραδοσιακό συντηρητικό κοινό. Η εξίσωση δείχνει δύσκολη, αλλά οι εκτιμήσεις στον τρίτο όροφο της Συγγρού είναι πως το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής υπεροχής της ΝΔ –που τους επόμενους μήνες συνεχώς θα διευρύνεται.

Στο εσωκομματικό πεδίο, το στοίχημα είναι περισσότερο οργανωτικό και διαχειριστικό, παρά πολιτικό. Ο Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «πρώτα πρέπει να συμμαζέψουμε το σπίτι μας και μετά να ζητήσουμε να μας εμπιστευθούν οι πολίτες» –συνεπώς και εδώ βασικό κριτήριο είναι η ευρύτερη απήχηση των αλλαγών. Στο εσωτερικό της ΝΔ οι αλλαγές συνοδεύονται από ένα σχέδιο λιτότητας σε όλα τα πεδία: σφικτή οικονομική διαχείριση, δραστικός περιορισμός δαπανών (με μεταστέγαση έως το καλοκαίρι της κομματικής έδρας στην Πειραιώς), μικρότερα και ευέλικτα κομματικά όργανα, νέα κομματικά ασυμβίβαστα κι ένα συμπυκνωμένο Καταστατικό που θα αντιμετωπίζει και τις παθογένειες του πρόσφατου και παλαιότερου παρελθόντος. Ο πολυετής καβγάς για το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ δεν αφορά τη νέα ηγεσία –η διακήρυξη για μια ισχυρή θέση της χώρας στην Ευρώπη, άλλωστε, αποτελεί από μόνη της μια ιδεολογία που οδηγεί τη ΝΔ στο κέντρο του πολιτικού χάρτη.
Ο στόχος για ένα κόμμα που θα κάνει επανεκκίνηση σχεδόν από μηδενική βάση δεν σημαίνει ότι το 10ο τακτικό Συνέδριο θα αποσυνδεθεί πλήρως από εκείνα που προηγήθηκαν. Στις κάλπες της Κυριακής για την ανάδειξη των 100 αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής, προεξοφλείται ότι η μάχη των γαλάζιων συστημάτων θα συντηρηθεί και στο παρασκήνιο θα αναζητηθούν συμμαχίες. Ο στόχος της νέας ηγεσίας για ενιαίο ψηφοδέλτιο προϋποθέτει ότι στη νέα σύνθεση του κομματικού οργάνου θα εκπροσωπηθούν όλες οι εσωκομματικές πτέρυγες –άρα, το αντικείμενο του παρασκηνιακού παζαριού θα έχει να κάνει με τις ποσοστώσεις. Ενα ερώτημα για πολλούς στον κεντρικό κομματικό πυρήνα είναι σε ποιο βαθμό η αποπομπή του Ανδρέα Παπαμιμίκου και ο αποκλεισμός από το σώμα του Συνεδρίου των 400 οννεδιτών θα επηρεάσουν την καταμέτρηση δυνάμεων.

Μια δεύτερη μάχη θα ακολουθήσει τη Μεγάλη Τετάρτη, με την εκλογή του νέου γραμματέα από την Πολιτική Επιτροπή. Ο Λευτέρης Αυγενάκης εμφανιζόταν ώς χθες ότι θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος –και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι των συσχετισμών θα παιχθεί στα λευκά.