Η επίδειξη πυγμής του Κυριάκου Μητσοτάκη για όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ αποτελούσε μονόδρομο, όπως επισημαίνουν επιτελικά γαλάζια στελέχη, ενόψει και του 10ου τακτικού Συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται στα τέλη της εβδομάδας. Η κομματική ηγεσία δεν είχε περιθώριο για ελαστικότερη στάση μπροστά σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που αμαύρωναν την ιστορία της ΝΔ και νόθευαν το δικό του μήνυμα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.
Παράλληλα, η διπλή αποπομπή του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ως ηθικού αυτουργού της εικονικής εκλογικής διαδικασίας στην ΟΝΝΕΔ, όπως και του προέδρου της οργάνωσης Βασίλη Γεωργιάδη, καθώς και η απόφαση για επανίδρυση της γαλάζιας νεολαίας φανερώνουν και αλλαγή πλεύσης του προέδρου της ΝΔ ως προς τη διαχείριση των εσωκομματικών ζητημάτων. Η αυστηρή στάση της ηγεσίας αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς όλα τα γαλάζια συστήματα ότι στο εξής δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ή να αντιμετωπιστούν με επιείκεια κινήσεις, στάσεις και συμπεριφορές που θα αποκλίνουν από τις κατευθυντήριες οδηγίες του κόμματος και θα υπονομεύουν την πορεία τους.

Πρόκειται για προειδοποίηση που, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι ασύνδετη με τυχόν ενστάσεις και αντιδράσεις για τις κυοφορούμενες ριζικές αλλαγές στο κόμμα αλλά και για το σχέδιο της γαλάζιας διεύρυνσης που επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμα είναι ότι ο σχεδιασμός της νέας ηγεσίας για ένα «κόμμα από την αρχή» θα «ξεβολέψει» πολλούς, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους στο κομματικό οργανόγραμμα. Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι πλέον ο πρόεδρος του κόμματος δεν σκοπεύει να αναλωθεί σε ένα παιχνίδι εσωκομματικών ισορροπιών, που θα μετέβαλλε τις αποφάσεις του για τον εκσυγχρονισμό της ΝΔ.

Η κρίση ήταν η ευκαιρία

Υπό αυτό το πρίσμα, η κρίση στην ΟΝΝΕΔ αποτέλεσε μια ευκαιρία και αποδέσμευσε την κομματική ηγεσία, ενώ ο απελθών πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας ανακοίνωνε αποτελέσματα από κάλπες που δεν στήθηκαν ποτέ και εμφανιζόταν να κινείται σε διαφορετική τροχιά από την κομματική έδρα. «Το μήνυμα για οξυγόνο στο κόμμα βρίσκει πρόσφορο έδαφος πριν φθάσουμε στο Συνέδριο» σχολίαζαν χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις είχε προαναγγείλει από νωρίς χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, διαγράφοντας ουσιαστικά την ΟΝΝΕΔ υπό την παρούσα ηγετική ομάδα της. Οι αποφάσεις αποπομπής των υπευθύνων για το προχθεσινό φιάσκο ήταν προειλημμένες από τη Συγγρού και απέμενε να διαπιστωθεί αν αυτές θα επικυρώνονταν μέσω διαγραφών ή μέσω παραιτήσεων. Ο δρόμος της παραίτησης από το κόμμα, κατά τις ίδιες πηγές, ήταν η μοναδική παραχώρηση της ηγεσίας προς τους θεσμικά υπευθύνους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την άμεση παραίτηση υπέδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επικοινωνία που είχε νωρίς χθες το απόγευμα με τον Παπαμιμίκο, στον οποίο επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε στην –πρώτη στα χρονικά –διαγραφή του γραμματέα του κόμματος. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος φέρεται ότι παρείχε διαβεβαιώσεις για την κομματική νομιμοφροσύνη του, παρότι μέχρι εκείνη την ώρα στελέχη της επιρροής του αμφισβητούσαν, νομικά και πολιτικά, τις ευθύνες του για το φιάσκο και άφηναν να εννοηθεί ότι στο παιχνίδι των συσχετισμών και στις συμφωνίες για ποσοστώσεις στα όργανα της ΟΝΝΕΔ, που θα κάλυπταν οι εικονικές κάλπες, συμμετείχαν και στελέχη της νέας μητσοτακικής ομάδας. Κατά τη δική τους προσέγγιση, οι συμφωνίες χάλασαν επειδή η Συγγρού διεκδικούσε την κατάληψη περισσότερων θέσεων στην Κεντρική Επιτροπή και στην ομάδα των συνέδρων της ΟΝΝΕΔ.

Η τελευταία πράξη

Με στόχο να καταγραφεί ότι «θυσιάζεται» για το κόμμα κινήθηκε τελικώς ο Παπαμιμίκος και στη δήλωση με την οποία συνόδευσε χθες το βράδυ την παραίτηση από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ –από την οποία, έτσι κι αλλιώς, θα αποχωρούσε την επόμενη εβδομάδα καθώς είχε κλειδώσει η διαδοχή του μετά τις συνεδριακές διαδικασίες από τον Λευτέρη Αυγενάκη –αλλά και από τους καταλόγους των κομματικών μελών. «Αναλαμβάνω για ακόμη μία φορά ευθύνες που μου αποδίδονται, αλλά και δεν μου αναλογούν. Γι’ αυτό τον λόγο διευκόλυνα τον πρόεδρο της ΝΔ και του υπέβαλα την παραίτησή μου από γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και από μέλος της ΝΔ» ήταν η τελευταία πράξη Παπαμιμίκου στο κόμμα.

Παράλληλα, ο αποπεμφθείς γραμματέας άφησε αιχμές πως κάποιοι δεν ήθελαν την παρουσία του στο Συνέδριο, όπου και θα κατέθετε πρόταση για τη θεσμοθέτηση τάσεων. Συστάσεις για παραίτηση έγιναν και στον Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος εμφανιζόταν να απειλεί και με νομικές κινήσεις για τα εναντίον του πειθαρχικά μέτρα. Το τελεσίγραφο της κομματικής ηγεσίας, ωστόσο, ήταν σύντομο και αργά χθες το βράδυ προχώρησε στη διαγραφή Γεωργιάδη από μέλος της ΝΔ και, αυτοδικαίως, στην απομάκρυνσή του από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ.

Ακύρωση και επανίδρυση

Η αποπομπή των Παπαμιμίκου – Γεωργιάδη δεν ήταν η μοναδική απόφαση Μητσοτάκη για το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ, καθώς συνοδευόταν από:

* Την πλήρη ακύρωση των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου της κομματικής νεολαίας και τη μη αναγνώριση της λίστας για τους, υποτίθεται εκλεγμένους, 400 εκπροσώπους της στο Συνέδριο της ΝΔ.

* Την προαναγγελία για επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, αμέσως μετά το Συνέδριο του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυτονομία της οργάνωσης θα διατηρηθεί, αλλά η στελέχωσή της θα αρχίσει σε όλα τα επίπεδα από μηδενική βάση, ενώ θα αναμορφωθεί ο κανονισμός λειτουργίας της. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι προσεχώς θα διεξαχθούν εκλογές για νέα ηγεσία, ενώ θα συγκληθεί νέο Συνέδριο επανεκκίνησης της ΟΝΝΕΔ χωρίς την παρουσία των σημερινών μηχανισμών. «Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής.

Ολα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία. Ανοιχτή σε όλους τους νέους. Συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ που επικροτούν τις δραστικές αποφάσεις της κομματικής ηγεσίας Μητσοτάκη εκτιμούν ότι οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στην ΟΝΝΕΔ δεν περιορίζονταν μόνο στη νομή της εξουσίας και στη διατήρηση των μηχανισμών εντός της νεολαιίστικης οργάνωσης, αλλά στόχευαν και σε έλεγχο των συσχετισμών στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος.

Στο πλάνο αυτό φαίνεται ότι είχε κεντρικό ρόλο και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος σχεδόν ανοιχτά καταγγέλλεται ότι με όχημα την Κεντρική Επιτροπή και τους συνέδρους της ΟΝΝΕΔ επεδίωκε να αυξήσει την επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό. Οι κινήσεις αυτές, μάλιστα, υποστηρίζεται ότι εξυπηρετούσαν πρωτίστως το προσωπικό πολιτικό σχέδιο του Παπαμιμίκου και συνδυάστηκαν με μια οργανωμένη επιχείρηση ελέγχου και των νέων διοικήσεων στις γαλάζιες Νομαρχιακές, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτή την αναφορά προφανώς επιδιώκεται να παραμείνει έξω από το κάδρο των ευθυνών για τις κινήσεις Παπαμιμίκου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε τη στήριξη του αποπεμφθέντος γραμματέα.

Βολές κατά Αδωνη

Για όσα διαδραματίστηκαν στην ΟΝΝΕΔ, εξάλλου, βολές στο κομματικό παρασκήνιο δέχεται και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίζεται ότι βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Παπαμιμίκο αλλά και με τον Βασίλη Γεωργιάδη, προκειμένου να αυξήσει τον δικό του ζωτικό χώρο στη ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Θεσσαλονίκη, πριν από τις εικονικές κάλπες στη γαλάζια νεολαία αλλά και τις εκλογές στις ΝΟΔΕ, υπήρξε συνάντηση Αδωνη Γεωργιάδη – Ανδρέα Παπαμιμίκου με αντικείμενο μια εσωκομματική συμμαχία τους ενόψει και του γαλάζιου Συνεδρίου. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πάντως, ήταν χθες από τους πρώτους που έσπευσαν να επικροτήσουν τα δραστικά μέτρα Μητσοτάκη για τον οννεδίτικο τραγέλαφο.

Οι πελατειακοί μηχανισμοί

Σε αυτό το σκηνικό, υψηλόβαθμες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εξετάζει να εισηγηθεί στο επικείμενο Συνέδριο τον αποκλεισμό από τη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος των διευθυντών αλλά και των μετακλητών υπαλλήλων στα γαλάζια πολιτικά γραφεία. Το ασυμβίβαστο στοχεύει στην αποσύνδεση του κομματικού οργάνου από τους πελατειακούς μηχανισμούς που λειτουργούν πρωτίστως στα γραφεία των βουλευτών ως μοχλός πίεσης προς την κομματική ηγεσία.