«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσει το εγχείρημα, για να διαμορφώσουμε το μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας, όλες μαζί οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της οικολογίας» διαβεβαίωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στο χαιρετισμό της στη Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Η κ. Γεννηματά χαιρέτισε τη συγκρότηση της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός πολιτικό πλαισίου, το οποίο, όπως τόνισε, «θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια του διαλόγου με την ίδια κατεύθυνση, την ίδια προσδοκία, τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στη χώρα», η οποία θα είναι απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άφησε ανοιχτή την πόρτα συμμετοχής σ’ όσες δυνάμεις το θελήσουν, εννοώντας σαφώς το ΚΙΔΗΣΟ που δεν αποδέχθηκε τον τρόπο συμμετοχής στην παρούσα φάση.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε τη σημασία της συνδιάσκεψης του συνεργατικού σχήματος στα μέσα Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι «εκεί επιδιώκουμε να δώσουμε σύγχρονο περιεχόμενο στην ταυτότητα μας». «Είμαστε η δύναμη που μπορεί να ενώσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη με την αναδιανομή και το κοινωνικό κράτος» σημείωσε.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ψεύδεται για τις συνέπειες της διαπραγμάτευσης, και την κατηγόρησε για ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού, λέγοντας πως με τους χειρισμούς της θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Μόνο στα χαρτιά έχουμε σήμερα κυβέρνηση. Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν χάσει πλήρως τον έλεγχο, δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγεία και την ασφάλεια ούτε των πολιτών ούτε των προσφύγων. Η κυβέρνηση δεν έχει πια κανένα ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Είναι ένας μηχανισμός εξουσίας. Ένας μηχανισμός διαχείρισης – και μάλιστα αποτυχημένης – χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες. Ανοίγω μια παρένθεση. Πόσο μπορεί ο κόσμος της Αριστεράς να δικαιολογεί να ανέχεται υπουργούς με στολές παραλλαγής, υπουργούς που μιλούν με όρους πεζοδρομίου, υπουργούς που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως επενδυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι ούτε ριζοσπαστική Αριστερά ούτε σοσιαλδημοκρατία. Αντιμετωπίζει το ζήτημα της εξουσίας ως αυτοσκοπό. Και για αυτό το λόγο είναι ικανός για όλα» επισήμανε η κ. Γεννηματά.