Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος με τους θεσμούς. Όπως όλα δείχνουν οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Κατρούγκαλος. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις στο μέλλον, έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί και την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών που ήταν την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική πρόοδο.Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις τόσο στα φορολογικά όσο και στο ασφαλιστικό, ωστόσο στόχος παραμένει να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μέχρι την Κυριακή και να συνταχθούν δύο ξεχωριστά κείμενα συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ.

Το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις αποτελεί πλέον το σοβαρότερο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ στα υπόλοιπα θέματα φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις και σημεία στα οποία μπορούν να ισορροπήσουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για το χρέος και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου.