Με αφετηρία τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στην απονομή της, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις καταγγελίες της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη περί παρέμβάσης στο έργο της από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Για δεύτερη ημέρα χθες οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος (Δικαιοσύνης) και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (αναπληρωτής) δέχθηκαν ουσιαστικά τα πυρά βουλευτών, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους θέλησαν να καταδείξουν ότι από όλη αυτή την ιστορία έχει τραυματιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά τους βέβαια οι δύο υπουργοί με τις απαντήσεις τους και τις διευκρινίσεις –ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο –προσπάθησαν να διώξουν τις σκιές περί παρεμβάσεων, που ούτως ή άλλως δεν ταιριάζουν με τον θεσμικό τους ρόλο.

Η αναφορά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, όπως φαίνεται, έφερε στο προσκήνιο τον άγνωστο εδώ και καιρό σε πολλούς «πόλεμο» στον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ έθεσε επί τάπητος το μείζον θεσμικό ζήτημα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

«Δεν μπορεί διαρροές στον Τύπο από το απόρρητο και τη μυστικότητα των προκαταρκτικών ανακριτικών εξετάσεων να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, συχνά δε αλληλοκατηγοριών και λασπολογίας. Δεν μπορεί από την κυβέρνηση να προαναγγέλλονται δικαστικές διώξεις. Δεν μπορεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να επενδύεται με πειθαρχικές δικαιοδοσίες έναντι όλων των δικαστών ως δαμόκλειος σπάθη. Δεν μπορεί η πρόεδρος του ίδιου Δικαστηρίου να παρεμβαίνει τόσο απροκάλυπτα στο έργο και τις τοποθετήσεις κοινοβουλευτικού κόμματος (σ.σ.: αναφέρεται στην επιστολή της Βασιλικής Θάνου προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά). Δεν μπορεί να μηνύει καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου καταπατώντας κάθε έννοια ελευθερίας σε έκφραση γνώμης» τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα θεσμικά ζητήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό και συνδέονται με τον πυρήνα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

«Εδώ βλέπουμε να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους όλοι για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αλήθεια, η Δικαιοσύνη δεν είναι μηχανισμός του ίδιου του αστικού συστήματος; Είναι ανεξάρτητη; Εμείς λέμε όχι. Είναι πλήρως εξαρτημένη» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Από την πλευρά του πάντως ο Παπαγγελόπουλος επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν άσκησε παρέμβαση στην Τσατάνη, στην οποία ανέφερε μόνο τη νομική του άποψη. «Επαναλαμβάνω ότι ο νόμος είναι σαφής, έπρεπε να τη χειριστεί εισαγγελέας Διαφθοράς» ήταν η αποστροφή του υπουργού, ο οποίος νωρίτερα είχε πει πως κάτι του μυρίζει σε αυτή τη δικογραφία, ενώ ζήτησε να εξεταστούν όλοι οι εισαγγελείς που εκ της θέσεώς τους έχουν να εισφέρουν στην υπόθεση.

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος που είχε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο λίγο πριν πέσει η αυλαία της χθεσινής συνεδρίασης σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία του Παπαγγελόπουλου με την Τσατάνη, που έγινε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η απάντηση που έχετε δώσει στο γιατί τηλεφωνήσατε στην κυρία Τσατάνη με δική σας πρωτοβουλία μετά τη συνάντησή σας ποια είναι, για να την έχουμε κωδικοποιημένη;

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Αν θυμάμαι καλά, γιατί έχουν περάσει τρεις μήνες, φεύγοντας εκείνη μου έδωσε το τηλέφωνό της. Μου έδωσε και του γραφείου της. Εψαξα στην ατζέντα μου και τα βρήκα, εγώ τα είχα ξεχάσει. Μου έδωσε και του γραφείου της, και μου λέει μη χαθούμε, θα το σκεφτώ, θα τα ξαναπούμε. Οχι γι’ αυτό το θέμα, να τα ξαναπούμε.

Βενιζέλος: Και εσείς γιατί την πήρατε;

Παπαγγελόπουλος: Γενικά.

Βενιζέλος: Για ποιον λόγο; Τι θέλατε να της πείτε;

Παπαγγελόπουλος: Τίποτα. Ενας συνάδελφος μου δίνει το τηλέφωνο, μου λέει να μη χαθούμε…

Αναφερόμενος στην επίμαχη συνάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «θέλω να πιστεύω ότι η εισαγγελέας Εφετών δεν μαγνητοφώνησε συνομιλία. Αν το δω και αυτό θα αλλάξω χώρα».

Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ): Προφανώς να εννοεί ότι από το κινητό της φαίνονται οι κλήσεις. Δεν λέει μαγνητοφώνηση.

Παπαγγελόπουλος: Ο υπαινιγμός της κυρίας Τσατάνη ταιριάζει με κάποιον άλλον υπαινιγμό άλλου για παρακολουθήσεις. Θα το πω γιατί δεν κρατιέμαι, αλλά θα συγκρατηθώ να μην πω περισσότερα. Ο υπαινιγμός της κυρία Τσατάνη ταιριάζει με τον υπαινιγμό κάποιου άλλου.

Μάκης Βορίδης (ΝΔ): Τι εννοείτε;

Παπαγγελόπουλος: Τον κ. Ψυχάρη. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι εδώ δεν υπάρχει ενότητα δόλου για τους υπαινιγμούς αυτούς, αλλά είναι σύμπτωση τυχαία.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής ο Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε συχνά σε δημοσιεύματα των τελευταίων εφημερίδων του ΔΟΛ λέγοντας: «Εγώ δεν θα κριτικάρω τον Τύπο για την κακόπιστη κριτική σε βάρος μου, αλλά θα τον ευχαριστήσω. Ευχαριστώ τον κ. Ψυχάρη που τις τελευταίες ημέρες μού αφιερώνει πρωτοσέλιδα και με διαφημίζει, με έχει κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εάν κρίνω από τις εκδηλώσεις των αγνώστων ανθρώπων που συναντώ έξω με κάνει και αγαπητό».