Δεν κατάφεραν να βγάλουν κοινό ανακοινωθέν. Τουλάχιστον όμως συμφώνησαν στη δημιουργία μιας επιτροπής –μάξιμουμ 25 μελών –που θα διερευνήσει τις δυνατότητες πολιτικής και προγραμματικής σύγκλισης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού.

Το δίωρης διάρκειας ραντεβού Γεννηματά – Θεοδωράκη στη Βουλή δεν απέδωσε τους αναμενόμενους για το ΠΑΣΟΚ καρπούς, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν πως η συνάντηση από μόνη της αποτελεί ένα θετικό βήμα συνεννόησης συγκριτικά με τη δυστοκία που υπήρχε στην επαφή των δύο χώρων μέχρι πρότινος.

Η 25μελής επιτροπή

Η επιτροπή θα έχει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για να καταλήξει σε κάποια πολιτικά συμπεράσματα, θεωρητικά το έργο της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Μαΐου, ούτως ώστε στα τέλη του ίδιου μήνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη να προχωρήσει κανονικά στην προγραμματισμένη Συνδιάσκεψή της ανεξάρτητα από τις όποιες επιλογές του Ποταμιού.
Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται από κομματικά στελέχη που θα υποδειχθούν από τα κόμματα αλλά και από κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας, όπως επίσης και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, Το Ποτάμι έχει ήδη κάνει κρούση στον Νίκο Χριστοδουλάκη ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να συζητά με στελέχη του για συμμετοχή στη μεικτή επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται και το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου να εκπροσωπηθεί με κάποιο στέλεχός του ή ακόμη και η Δράση να πάρει μέρος στον διάλογο με πρωτοβουλία του Ποταμιού. Βολιδοσκοπήσεις έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στους πρώην υπουργούς Χρυσοχοΐδη και Ραγκούση, αλλά μάλλον χωρίς αποτέλεσμα. Στην επιτροπή αναμένεται να ζητηθεί και η συμμετοχή κάποιων στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Κοινές δράσεις

Σε ό,τι αφορά την προοπτική συνεργασίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, φαίνεται ότι δεν αποφασίστηκε ο απόλυτος συντονισμός, όπως θα επιθυμούσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά κάποιες κοινές δράσεις σε θέματα για τα οποία διαπιστώνεται σύμπλευση των δύο κομμάτων. «Δεν πιέζουμε καταστάσεις. Θα προχωράμε μαζί μόνο εκεί όπου συμφωνούμε» λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να ανιχνεύσουν εάν οι προθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για αναζήτηση κοινού τόπου με το ΠΑΣΟΚ είναι αυθόρμητες ή εάν πιέστηκε από τις καταστάσεις για να πάρει μια πρωτοβουλία συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, και ο ίδιος επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι Το Ποτάμι δεν θα ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ, απλώς θα αναζητήσει πεδία για συμμαχίες μαζί του και θα αποφασίσει η κοινωνία τι ακριβώς επιθυμεί να γίνει.

Οι δηλώσεις

Η Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Σταύρο Θεοδωράκη –οι συνεργάτες περίμεναν έξω –έκανε μια συγκρατημένη δήλωση: «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του ελληνικού λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».
Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στο Περιστύλιο: «Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει να δούμε αν σ’ αυτή την προσπάθεια πραγματικά προστίθεται νέος κόσμος». Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στη δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής όπου δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε Το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι θα προέρχονται από την κοινωνία. Μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να έρθει νέος κόσμος».

Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τις δηλώσεις του ο Σταύρος Θεοδωράκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αντίθεση τόσο του ιδίου όσο και της Φώφης Γεννηματά στην προοπτική συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων. «Αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τις προοδευτικές δυνάμεις. Εχει μια συντηρητική πολιτική και ως εκ τούτου σε αυτήν τη συζήτηση και σε αυτόν τον διάλογο δεν συμμετέχει» είπε κοφτά.

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά προτίθεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε προτείνει αρχικώς και την προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ στον κατάλογο των πολιτικών κομμάτων που θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη σοσιαλδημοκρατία. Ωστόσο, με την επιστολή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη έδειξε ότι εξαιρεί πλέον το κυβερνών κόμμα από τη σχετική πρωτοβουλία, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύθηκε ως αντίδρασή του στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων από το 2010 κι έπειτα.