Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ που αξιολογούν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, όπως αναφέρει το Reuters.

«Εχει σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν την αξιολόγηση στην Αθήνα στις 4 Απριλίου.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα δουλειά να κάνει.

«Υπό την παρούσα κυβέρνηση (σ.σ. του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις», είπε ο γερμανός υπουργός. Σημείωσε μάλιστα ότι κατά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας —από την οποία εξαρτάται η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα— επιτεύχθηκε πρόοδος μολονότι η Αθήνα «θα πρέπει να κάνει ακόμη μερικά πράγματα».

Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι ένα από τα σημεία που συζητούνται ακόμη, αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι ένας τομέας «ιδιαίτερα δύσκολος πολιτικά», αλλά διαβεβαίωσε ότι όλες οι πλευρές «αναζητούν έναν τρόπο» ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι.

«Μέχρι τώρα έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη, την οποία θα πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε», πρόσθεσε ο Σαπέν.

«Το να διαχειρίζεται κανείς ταυτόχρονα το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα μέσα που απαιτούνται για τη φιλοξενία των προσφύγων είναι περίπλοκο, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που θα αντεπεξέρχονταν σε κάτι τέτοιο», συνέχισε ο γάλλος υπουργός, ζητώντας «λίγη κατανόηση για την κατάσταση» στην Ελλάδα.