Θεοδωράκης προς Γεννηματά και Παπανδρέου: «Δεν είναι λύση να μετατραπούμε σε μια χαλαρή ομοσπονδία»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2016 20:06 |
Θεοδωράκης προς Γεννηματά και Παπανδρέου: «Δεν είναι λύση να μετατραπούμε σε μια χαλαρή ομοσπονδία»
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

«Αυτοί που δεν στήριξαν χωριστά τα κόμματά μας, θα μας στηρίξουν αν μετατραπούμε σε μια χαλαρή (ή πιο συνεκτική) κομματική ομοσπονδία; Αυτό θέλουμε; Να μαζευτούμε σε μεγαλύτερα γραφεία; Πιστεύω ότι κι εσείς δεν θέλετε κάτι τέτοιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δίνοντας απάντηση σε επιστολή που έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά τόσο προς αυτόν όσο και προς τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου.

Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Η επιστολή της κυρίας Φώφης Γεννηματά προς εμένα και ταυτόχρονα προς τον κ.Γιώργο Παπανδρέου –καθώς και η απάντηση του κ. Παπανδρέου– επιβάλλουν να ξεκαθαρίσω δημοσίως τη θέση μου.

Η Ελλάδα ύστερα από επτά χρόνια κρίσης και μνημονίων αντί να φύγει μπροστά, δυστυχώς παραπαίει.
Όλα χειροτερεύουν. Δεν έχουμε να κάνουμε, απλώς και μόνο, με μια ανίκανη κυβέρνηση αλλά με ένα καθεστώς το οποίο αναπαράγει όλα τα λάθη του παρελθόντος.

Λαϊκισμός – κρατισμός – παραγοντισμός είναι το τρίπτυχό τους.

Η παντελής έλλειψη σχεδίου για τη χώρα δημιουργεί παντού αδιέξοδα.
Οι πολίτες έχουν χάσει την ελπίδα τους και αναζητούν εναγωνίως λύση. Το δίλημμα όμως δεν είναι «Δεξιά – Αριστερά», όπως το παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα είναι: Αλλαγές παντού ή καθυστέρηση και χρεοκοπία;

Οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αντιδράσουν. Να συνεννοηθούν και να τολμήσουν ουσιαστικές συμμαχίες για μια Ελλάδα με δυνατή οικονομία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Ποτάμι γεννήθηκε για να συγκρουστεί με το σύστημα της παρακμής. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είμαστε αποφασισμένοι, όλοι στο Κίνημα μας, να προσφέρουμε ανιδιοτελώς τις δυνάμεις μας και την εμπειρία μας.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τους κομματικούς στρατούς και τις μάχες εξουσίας αλλά πώς θα αλλάξει η ζωή τους και η ζωή των παιδιών τους. Αυτό όμως απαιτεί συγκρούσεις. Όχι μόνο με το «νέο καθεστώς» αλλά και με τους «ευνοημένους» του παλαιοκομματικού μεταπολιτευτικού συστήματος.

Και γι’ αυτή τη μάχη δεν βλέπουμε πολλούς πρόθυμους.
Ακούμε ωραία λόγια με άρωμα δεκαετίας ’80 αλλά δεν ακούμε προτάσεις ρήξης με το σύστημα των «κολλητών» και των διεφθαρμένων.

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για συνεργασίες ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό: Να ορίσουμε σε ποιες από τις μεταρρυθμίσεις συμφωνούμε.

Το Ποτάμι έχει κάνει τις προτάσεις του:
Νέο, μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, χωρίς κομματικούς στρατούς.

Εξοβελισμό των συντεχνιών από την παραγωγική διαδικασία.
Κοινωνικό κράτος που θα υποστηρίζει και δεν θα ελεεί τους ανήμπορους.

Μείωση της κρατικής σπατάλης και ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας.
Εξωστρεφή και όχι παρασιτική οικονομία και παραγωγή.

Μια επανάσταση στην Παιδεία, στην Έρευνα και την Τεχνολογία.
Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς κυκλώματα.

Νέο Σύνταγμα με διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και δυνάμωμα των Ανεξάρτητων Αρχών.
Όλα αυτά, και πολλά άλλα, πρέπει να συζητηθούν από παλιές και νέες δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να μιλήσουν καθαρά, χωρίς λαϊκισμούς και συναισθηματικές ρητορείες.

Το θέμα, δεν είναι «να ενωθούμε για να μην χάσουμε» αλλά «να πολλαπλασιαστούμε για να τα αλλάξουμε όλα». Αυτό δεν θα το πετύχουν μόνα τους τα κόμματα. Η ανακύκλωση ξεπερασμένων ιδεών και προσώπων δεν είναι σήμερα –και δεν ήταν ποτέ– η λύση.

Η συνάντηση των δυνάμεων του «κέντρου» δεν θα πρέπει να οχυρωθεί στα τείχη των κομμάτων.
Ένας νέος φορέας είναι αναγκαίος μόνο αν καταφέρει να συσπειρώσει νέες δυνάμεις:
Πολίτες που θα μπουν τώρα στην πολιτική.

Άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στελέχη της οικονομίας, των πανεπιστημίων, του συνδικαλισμού, που δεν υπηρέτησαν το πελατειακό κράτος.
Οι απελπισμένοι επιχειρηματίες της μεσαίας τάξης.

Πολιτικοί που έχουν δώσει μάχες αλλά εξορίστηκαν από τους «μηχανισμούς» αλλά και νέα παιδιά που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις.

Η πρότασή μας είναι να συγκροτηθεί ένα Κοινοβούλιο του Κέντρου, όπου θα αντιπροσωπεύονται όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Παλιές και νέες.

Προοδευτικοί πολίτες, φιλελεύθεροι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, ριζοσπάστες.
Για να ανατραπεί το άρρωστο πολιτικό σκηνικό χρειάζονται πολλοί, χρειάζονται κυρίως οι «ανένταχτοι υποψιασμένοι», αυτοί που δεν πλησιάζουν πλέον την κάλπη.

Όλοι αυτοί που θέλουν έναν νέο μεγάλο αλλά κυρίως ριζοσπαστικό φορέα αλλαγής.
Πόσοι είναι όμως; Πού είναι;

Όλα αυτά θα απαντηθούν στην πράξη από αυτούς που θα προσέλθουν.
Η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με πολίτες, κόμματα και κινήσεις για τη δημιουργία μιας Επιτροπής Πρωτοβουλίας, η οποία θα οδηγήσει τις διαδικασίες.

Μια επιτροπή από 30 πολίτες (ο αριθμός είναι ενδεικτικός) – οι μισοί εκ των οποίων θα είναι έξω από το σημερινό κομματικό σύστημα. Η επιτροπή πρωτοβουλίας να μην είναι επιτροπή κομμάτων, να είναι Επιτροπή Πολιτών.

Ανοιχτά μυαλά - από κόμματα, κινήσεις, πρωτοβουλίες- που θα συνεννοηθούν και εντός διμήνου θα συγκαλέσουν το Κοινοβούλιο του Κέντρου, το Κοινοβούλιο της Αναγέννησης.

Κάθε βήμα πρέπει να προετοιμάζει το επόμενο. Ο δρόμος θα μας δείξει μέχρι πού μπορούμε να πάμε.
Το να ορίσουν από την αρχή τα Κόμματα πώς θα καταλήξει αυτή η πορεία –παραβλέποντας τη συγκυρία, τη δυναμική των εξελίξεων και τις συνθήκες ζωής στη χώρα– είναι ένα άλμα στο κενό. Η κοινωνία δεν θα ακολουθήσει.

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Δεν είμαστε στην «ίδια πλευρά» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Δεν γίνεται να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις με τις πιο αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.

Προοδευτικός δεν γίνεται κάποιος επειδή αποκαλεί τους άλλους νεοφιλελεύθερους και εθνικιστές.
Η πολιτική του κ. Τσίπρα είναι συντηρητική και οι περισσότεροι από τους υπουργούς του κινούνται με βάση τις θεωρίες και τις εκτιμήσεις του 1930.

Ούτε όμως αποτελεί λύση για τη χώρα μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς η κοινωνία θέλει, πριν από τις εκλογές, μια πρόταση διακυβέρνησης. Όμως για ποιες εκλογές μιλάμε; Αυτές που θα γίνουν το ’16, το ’17 ή το ’18; Πώς θα είναι η χώρα τότε και τι συμμαχίες θα απαιτούνται για να αλλάξει πορεία;
Υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις που δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στο Ποτάμι, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κεντροαριστερά κόμματα.

Και εδώ έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη παρεξήγηση. Το «νέο και μεγάλο» δεν θα προέλθει με τη συν-ένωση των υπαρχόντων κομμάτων, ακόμη κι αν πούμε ότι συναινούμε και εμείς σε αυτήν τη συν-ένωση.
Το «νέο και μεγάλο» θα προκύψει αν κινητοποιηθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις έξω από αυτές που καλύπτουν σήμερα τα κόμματα.

Αυτή είναι η πρότασή μας για το Κοινοβούλιο του Κέντρου.

Η επιτυχία του διαλόγου θα κριθεί από τη συμμετοχή των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας. Σε αυτές πρέπει να δώσουμε χώρο και όχι να μιλάμε στο όνομά τους. Αν οι καρέκλες στην πρώτη σειρά είναι πιασμένες από μας, δεν θα έρθει κανείς.

Οι προτάσεις για ένα «πολυκομματικό, ομόσπονδο φορέα» ή για «συνάντηση όλων των αρχηγών του προοδευτικού χώρου γύρω από ένα τραπέζι» δεν καλύπτουν το κενό.

Ή πιστεύει κανείς ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν καν στις τελευταίες κάλπες θα ενθουσιαστούν από το γεγονός ότι τα κόμματα που δεν ψήφισαν, συγκρότησαν ομοσπονδία;

Αυτοί που δεν στήριξαν χωριστά τα κόμματά μας, θα μας στηρίξουν αν μετατραπούμε σε μια χαλαρή (ή πιο συνεκτική) κομματική ομοσπονδία;

Αυτό θέλουμε; Να μαζευτούμε σε μεγαλύτερα γραφεία;
Πιστεύω ότι κι εσείς δεν θέλετε κάτι τέτοιο.
Όλοι ξέρουν ότι το Ποτάμι από την ίδρυση του είναι ανοιχτό στην κοινωνία και δίνει ρόλο σε πολίτες και προσωπικότητες χωρίς να απαιτεί την κομματική τους ένταξη.

Είμαστε το Κίνημα του διαλόγου αλλά και των λύσεων.
Και αυτό τον διάλογο - χωρίς ταμπού και χωρίς αποκλεισμούς – θα τον υπερασπιστούμε αρκεί να είναι πειστικός και να φέρνει αποτελέσματα στη ζωή των Ελλήνων.

Με εκτίμηση
Σταύρος Θεοδωράκης»

7
Αλλα λογια ν'αγαπιωμαστε
21/03/2016 20:25
Σωστο το: «Δεν είναι λύση να μετατραπούμε σε μια χαλαρή ομοσπονδία» Μια λυση υπαρχει. Να παραιτηθουν οι Φωφη Σταυρος και Γιωργακης, για να δημιουργηθει ενα ενωτικο "σκληρο κομμα" και με αλλον σοβαρο ηγετη, αφου οι παραπανω αποδειχτηκαν "λιγοι". Μονο πολιτικες ατακες, θεωριες και επικρισεις κανουν. Τωρα χρειαζεται ενα αναγεννημενο αντιπολιτευτικο κομμα, που θα προτεινει και προβαλλει, εφαρμοσιμο προγραμμα αληθειας, εστω και κατα 60-70% (ολοκληρωση δεν επιτυγχανεται με τις ραγδαιες παγκοσμιες εξελιξεις). Μονο ετσι θα ερθει (συντομα) το κομμα στην εξουσια για να το εφαρμοσει (κατα 60-70%).
Αντώνης
21/03/2016 18:26
Έχει απόλυτο δικιο εδώ που τα λέμε...ποιος ο λόγος να γίνουν μια ομοσπονδία πάλι με τα ίδια; Να μοιράσουν καρέκλες όπως σωστά τονίζει; Το θέμα είναι να συμφωνήσουν όλοι σε τι και ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουν πρώτα.Με προτεραιότητα...
κα
21/03/2016 08:46
Προς Θεού παιδιά, όχι χαλαρή ομοσπονδία! Ενωθείτε εις σάρκαν μίαν, γίνετε ένα συμπαγές κόμμα του 2,9%! Κάνετε μας την χάρη να πάρετε και τον ΓΑΠ μαζί σας. Αν πετύχετε στην πολιτική σας διαδρομή και το Βενιζέλο (εάν δεν έχει μεταπηδήσει στη ΝΔ μέχρι τότε), πάρτε κι αυτόν μαζί σας. Πάρτε και τον αρχιερέα της διαπλοκής. Και γιατί όχι και τον γνωστό κομπιναδόρο του χρηματηστηρίου; Πάρτε όλο το συρφετό που έβαλε τα θεμέλια για τη σημερινή κατάντια της όμορφης χώρας μας. Όσο μεγαλύτερο το πολιτικό σας "βάρος", τόσο πιο γρήγορα θα φτάσετε στον βυθό της πολιτικής λήθης!
20/03/2016 22:59
Γινε θυσια για τον λαο σου..κανε και συ ενα κουγκι μπορεις μπορεις μπορεις
Το κανάλι μου
20/03/2016 22:12
Μα δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Θα μετατραπείτε από ένα κάτι τίποτα σε ένα άλλο κάτι τίποτα. Ότι κι αν είναι αυτό.
σαν το σύριζα
20/03/2016 21:02
"Πόσοι είναι όμως; Πού είναι;"
Μαύρα μεσάνυχτα έχεις καημένε Σταύρο. Κι αυτός ο κοπανιστός αέρας περί "παρθενίας" πολιτικής, μυρίζει πολύ δυσάρεστα. Δεν έχεις πάρει χαμπάρι ότι κρίνεις τη δική σου αποτυχία ως αποτυχία των πολιτών, ρωτώντας "πού είναι;". Δεν σε θέλουν Σταύρο οι πολίτες, σου έχουν γυρίσει την πλάτη, κι εσένα με την παρθενορραφή σου και τους άλλους. Και ξέρεις γιατί Σταύρακα; γιατί αντί να συζητήσετε σαν άνθρωποι τι μπορείτε να κάνετε για την πατρίδα, εσείς κάνετε δηλώσεις για το τι ΔΕΝ μπορείτε να κάνετε.

Τα περισσότερα απ' όσα λες είναι ευχές και λιβάνι, αέρας κοπανιστός όπως και η συζήτηση για την πολιτική "παρθενία", με την οποία προικοδότησες κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη και τους άλλους "παρθένους" στο κόμμα σου. Μια από τα ίδια είσαι Σταύρο, κι εσύ κι οι περισσότεροι απ' το κόμμα σου, και έχετε καβαλήσει το καλάμι κάθετα. Έκανε μια επιτροπή το ποτάμι και δεν ήρθαν οι πολίτες, λέει, και γι αυτό δεν υπάρχουν πολίτες που να θέλουν αλλαγή στη ρημαγμένη χώρα. Δεν πάτε καλά, καθόλου καλά. Θα εξαφανιστείτε από το πολιτικό στερέωμα, όχι γιατί είστε κακοί αλλά γιατί είστε μικρομέγαλοι και επηρμένοι. Και μαζεύτηκε εκεί ο κάθε πικραμένος, σαν σε σταθμό μετεπιβίβασης, περιμένοντας να δει που θα καταλήξει το πολιτικό εκκρεμές. Η μήπως δεν το έχεις πάρει χαμπάρι, ότι δεν έχετε κανένα στίγμα, και οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τι είδους ψάρια είστε όλοι εσείς που κολυμπάτε στην άδεια κοίτη; Επειδή λοιπόν το έχεις πάρει χαμπάρι, γι αυτό η απάντησή σου αυτή είναι υποκριτική.

Τί θα μπορούσατε να κάνετε; Στείλτε για απάντηση στο πασόκ και στους άλλους τις θέσεις σας ποσοτικοποιημένες και αριθμημένες, και ζητείστε να σας απαντήσουν με ένα ναι ή μ' ένα όχι σε καθεμία, βάζοντας τις δικές τους ποσότητες από δίπλα. Τότε, χωρίς πολλά λόγια, σαν αυτά τα περιττά που λες τώρα, αλλά καθαρά και ξάστερα, και κυρίως ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ, θα είχε αρχίσει στην πράξη αυτό που υποτίθεται ότι θέλεις εσύ κι οι άλλοι αλιείς του ποταμιού και του Κέντρου, να μετρήσετε δηλαδή το πόσο "μεταρρυθμιστής" είναι ο καθένας, ποιος την έχει μακρύτερη την ... μεταρρυθμιστική επιθυμία. Αλλά, τι περίεργο, δεν κάνετε ούτε εσείς ούτε οι άλλοι το μοναδικό βήμα που θα μπορούσε να μας πάει μπροστά. Μια από τα ίδια λοιπόν είστε, προϊόντα του σάπιου συστήματος που υποτίθεται ότι πολεμάτε.

Γι αυτό σου λέω Σταύρο, θα φάτε φούμο. Φούμο! Γιατί μπορούσατε, αλλά δεν το κάνατε!
τουρκοσπορος
22/03/2016 09:43
Οτιδηποτε που δεν ειναι συριζα ειναι καλο για σενα! Ακομα και τον ερτογαν να φερεις καλυτερα θα ειναι τουλαχιστον θα γλυτωσουμε απο τους δημοσιους υπαλληλους..γιατι λιγο ειναι?