Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, την μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρο, τόνισε η Φώφη Γεννηματά στο χαιρετισμό της στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, και για να γίνει αυτό που χρειάζεται, «να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό, προοδευτικό πόλο εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε γιατί χθες έστειλε επιστολή, όπως συμφωνήθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΚΙΔΗΣΟ, με συγκεκριμένες προτάσεις, με τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει με την στήριξη της κοινωνίας στον στόχο που είναι η διαμόρφωση ενός νέου, πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.

«Με σεβασμό στις πολιτικές παραδόσεις, τα κόμματα και τα πρόσωπα, με λόγο και ρόλο σε όλους, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς μηχανισμούς ποδηγέτησης της θέλησης των μελών και φίλων μας, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση της παράταξης. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Είναι ώρα να υπερβούμε τους εγωισμούς μας και να τελειώσουμε την εποχή της πολυδιάσπασης του χώρου μας. Είναι ώρα να δουλέψουμε μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες και να διαμορφώσουμε τις κοινές μας θέσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα. Γιατί ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πολιτικό big bang ελπίδας, που θα στρατεύσει τις πιο ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για καθεστωτική νοοτροπία στο εσωτερικό επικαλούμενη το κομματικό κράτος, όπως ισχυρίστηκε που συγκροτεί και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξηγώντας την απαράδεκτη ενέργεια της κ. Θάνου με την επιστολή που της έστειλε .Αναφορικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το κατα πόσον θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι αυτόσυγχαίρεται ενω η Συμφωνία δεν συνιστά την κοινή μεταναστευτική πολιτική που επειγόντως έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το στόχαστρο της κ. Γεννηματά δεν ξέφυγε η ΝΔ για την οποία τόνισε ότι «έχει γίνει ήδη κατανοητό σε όλους ότι «πίσω» από το δήθεν «κεντρώο μεταρρυθμιστικό» προσωπείο, κρύβονται οι γνωστές αποτυχημένες, αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές λογικές. Αυτές που και πρόσφατα ταύτισαν την στάση της Ν.Δ. με τους απαράδεκτους εκβιασμούς και τις «κορώνες» του Καμμένου«.

«Λέμε ένα καθαρό όχι στο νέο αδιέξοδο διπολισμό μεταξύ Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.