Συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο twitter.

Η συμφωνία, όπως ανέφερε νωρίτερα ο Τσέχος πρωθυπουργός έκλεισε.Όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία αρχής γενομένης από την Κυριακή, βάσει των όρων της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η οποία συνήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα.

«Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή », έγραψε ο Σομπότκα στο Twitter.

«Οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου», δήλωνε λίγη ώρα αργότερα, το απόγευμα της Πέμπτης, ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ενω την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίοου Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κουρφής της ΕΕ, εξέφρασε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νωρίτερα, την έγκριση της συμφωνίας από τους «28» ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα λίγη ώρα αφότου είχαν έλθει οι πρώτες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποδέχεται το τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τον οποίο προσήλθε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει καταδείξει επίσης πως αποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το αναθεωρημένο προσχέδιο που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ -και το οποίο εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή- εμπεριέχει προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ -δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20ή Μαρτίου.

Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα τρία δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Η νέα συνάντηση των «28», με επίκεντρο το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Οι «28» ήλθαν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με κείμενο κοινών θέσεων-πακέτο ανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο «28» για να υπάρξει «συμφωνία για τη συμφωνία» πήραν τη σκυτάλη οι πρόεδροι ΕΕ και Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντας τις ευρωπαϊκές θέσεις στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολούθησε η συνεδρίαση των «28» και η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου.

Η τουρκική πλευρά είχε ζητήσει κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ. Η Αθήνα, επίσης κατά πληροφορίες, αντέδρασε σε αναφορά στο προσχέδιο κοινής δήλωσης ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.Η ΕΕ προσφέρει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις έναντι της συνεργασίας της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το «πακέτο» της προσφοράς είχε μετριαστεί και διεθνείς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες αμφέβαλλαν κατά πόσο θα υπήρχε τελικώς συμφωνία.

Η τουρκική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

Από κυπριακής πλευράς ξεκαθαρίστηκε στις Βρυξέλλες ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είχε δηλώσει την Πέμπτη πως «αν χρειαστεί, ναι».

«Ελπίζουμε σε κοινό έδαφος» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε από πλευράς του την Παρασκευή ο Νταβούτογλου στην συνάντηση με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Οι συνομιλίες διακόπτονταν ανά διαστήματα για να λάβουν χώρα διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.