Δεν πέρασε ένα 24ωρο από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ περί επικείμενης ρύθμισης του χρέους και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσγείωσε απότομα τις σχετικές προσδοκίες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος άμεσης δράσης και πως η συζήτηση σε αυτή τη φάση «αφορά περισσότερο το πρεστίζ παρά την ουσία».

Η γερμανική ψυχρολουσία έδειξε χθες ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον μια μερίδα της Ευρώπης παραμένει κάθε άλλο παρά γενναιόδωρη στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2012.

Επίσης, οι σκληρές δηλώσεις Σόιμπλε έδωσαν το στίγμα της αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα στις 2 μ.μ. με συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι. Θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση με απαιτήσεις για δύσκολα μέτρα και με άγνωστο ορίζοντα και προϋποθέσεις συμφωνίας.
Για το χρέος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι το κόστος εξυπηρέτησής του δεν είναι αυτή τη στιγμή τόσο υψηλό ώστε να χρειάζεται άμεση ρύθμιση και υποστήριξε ότι η ανάγκη αυτή θα υπάρξει μετά το 2025 (σ.σ.: για την ακρίβεια το κόστος εκτοξεύεται σε μη εξυπηρετήσιμα επίπεδα από το 2022, ενώ υπάρχει μια κορύφωση και το 2019). Επομένως, πρόσθεσε, η συζήτηση τώρα γίνεται για λόγους εντυπώσεων, για το «πρεστίζ». «Δεν υπάρχει», είπε, «κανένα δυνατό επιχείρημα αυτή τη στιγμή για τους γερμανούς βουλευτές και πολίτες για ποιο λόγο θα πρέπει να εστιάσουν στην ελάφρυνση του χρέους».

Πρόσθεσε μάλιστα ο Σόιμπλε και ένα δηλητηριώδες σχόλιο για την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να της επιτραπεί να πει ότι «τώρα που έχουμε τη ρύθμιση του χρέους δεν κάνουμε τίποτα» σε ό,τι αφορά τα μέτρα.

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι η απόσταση που χωρίζει τους δανειστές μεταξύ τους αλλά και την Ελλάδα με τους δανειστές παραμένει πολύ μεγάλη. Πηγή των δανειστών παρομοίαζε την προσπάθεια που θα γίνει από σήμερα με «τετραγωνισμό του κύκλου». Γι’ αυτό και όπως έλεγε θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση βήμα – βήμα.
Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα αρχίσει και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει σχετικά γρήγορα συμφωνία σε ορισμένα θέματα στα οποία υπάρχει κοινή βάση μεταξύ των δανειστών (π.χ. Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, κόκκινα δάνεια). Ωστόσο είναι πιθανό να μείνουν ανοιχτά ώς το τέλος τα θέματα που συνδέονται με το δημοσιονομικό κενό και κυρίως το Ασφαλιστικό.
Ολοι οι δανειστές συμφωνούν ότι τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό δεν είναι αρκετά, αλλά το πόσα επιπλέον θα χρειαστούν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ τους. Ετσι, η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι αποφάσεις για το Ασφαλιστικό ίσως τελικά σταθμιστούν στο τέλος, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το χρέος, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί προχθές ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει. Ο Σόιμπλε μίλησε χθες για αναμενόμενο χρόνο ολοκλήρωσης το Ορθόδοξο Πάσχα στο τέλος Απριλίου, ενώ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υποστήριξε ότι η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, 17-19 Απριλίου, είναι μια καλή ημερομηνία για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Το «καρότο» του χρέους, που απευθύνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και -κυρίως –στο ΔΝΤ χειρίστηκε προχθές στη συνέντευξη Τύπου τόσο δυναμικά ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που αιφνιδίασε, όπως φαίνεται, ακόμη και τον παρακαθήμενό του επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ενα μικρόφωνο που έμεινε ανοιχτό μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου κατέγραψε το σχόλιο του γάλλου επιτρόπου στον ολλανδό υπουργό Οικονομικών: «Θα πυροδοτήσει πολλή συζήτηση αυτό που είπες». Ο Ντεϊσελμπλούμ απάντησε με αυτοπεποίθηση ότι «το έκανα επίτηδες».
Σύμφωνα πάντως με πηγές των δανειστών, η παρατήρηση Μοσκοβισί αφορούσε περισσότερο τον χρονικό προσδιορισμό της συζήτησης για το χρέος εκ μέρους του Ντεϊσελμπλούμ περί το Πάσχα (αυτό δεν είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup) και λιγότερο την ίδια τη συζήτηση.
Τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις Σόιμπλε επεχείρησε να μετριάσει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Οπως είπε, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο ευρεία συναίνεση ότι το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Το θέμα του χρέους», είπε, «είναι τώρα στο τραπέζι, ώστε να μην τους κρατάμε (σ.σ.: τους Ελληνες) σε κατάσταση στρες για πάντα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος χωρίς κούρεμα. «Υπάρχουν ένα σωρό μεταβλητές με τις οποίες μπορούμε να παίξουμε» είπε.