Τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση είναι πολλά και δύσκολα. Από τη μια, η ασφυξία που προκαλεί στη χώρα το Προσφυγικό, με τον κίνδυνο του οριστικού κλεισίματος των συνόρων να παραμένει στο τραπέζι. Από την άλλη, η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών βρίσκεται στον αέρα, παρατείνοντας την αγωνία του Μαξίμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τρέξει τις διαδικασίες του Συνεδρίου του κόμματος, του οποίου η διεξαγωγή θα εξαρτηθεί από την έκβαση των κυβερνητικών μετώπων το επόμενο διάστημα. Μετά το σοκ που προκάλεσαν στην κομματική βάση η συνθηκολόγηση με την τρόικα και η διάσπαση του περασμένου καλοκαιριού, το συνέδριο κρίθηκε ως ο μοναδικός δρόμος που θα μπορούσε να επιφέρει μια κάποια ηρεμία στα κομματικά δρώμενα. Εκεί, ο ιστορικός συμβιβασμός της ηγεσίας θα λάμβανε τη νομιμοποίηση της βάσης και ο μνημονιακός δρόμος που χάραξε η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς θα φορούσε τον ιδεολογικό μανδύα της προσωρινής υποχώρησης.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν τα γεγονότα του Ιουλίου – Αυγούστου έδωσαν την δυνατότητα στην ηγεσία να μεταθέσει το συνέδριο για τους πρώτους μήνες του 2016. Ο τότε σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπε πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο, το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο. Μετά θα είχαν τον χρόνο ώστε να προετοιμάσουν το Συνέδριο για τον Φεβρουάριο.

Τα πάντα όμως αυτή τη στιγμή δείχνουν μπλοκαρισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κυβέρνηση. «Είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι θα συμβεί στη χώρα και εμείς να διοργανώνουμε κομματικές φιέστες;» αναρωτήθηκε μιλώντας στα «ΝΕΑ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συμπληρώνοντας: «Αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Προσφυγικό και αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, να ξέρετε πως το τελευταίο μας πρόβλημα θα είναι το συνέδριο». Η άποψη αυτή είναι η κυρίαρχη ανάμεσα στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ είναι και ενδεικτική για την πίεση που υφίσταται το Μαξίμου.

Τώρα οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν πως το συνέδριο – καλώς εχόντων των πραγμάτων – δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν από τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Και αυτό παρά το γεγονός πως η οργανωτική δουλειά είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Οι επιτροπές θέσεων και καταστατικού, στις οποίες συμμετείχαν κορυφαία στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας και ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ολοκλήρωσαν πριν από σχεδόν δεκαπέντε μέρες τον πρώτο κύκλο συζητήσεων και κατέθεσαν ήδη τα πρώτα κείμενα συμπερασμάτων.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος διεργασιών. Τα ζητήματα που τους απασχόλησαν ήταν κυρίως ιδεολογικής φύσης και το πώς θα πορευτεί το κόμμα από εδώ και εμπρός, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των τάσεων που λειτουργούσαν ως κόμματα μέσα στο κόμμα, χωρίς όμως να τις καταργεί. Ωστόσο, για να συζητηθούν οι τελικές θέσεις στις οργανώσεις και να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος, εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.

Η ομάδα των 53. Οι διάφορες ομάδες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα. Οι ομάδα των 53, παρά τις αποχωρήσεις πολλών στελεχών της, προσπαθεί να επανασυσπειρωθεί και να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Μάλιστα, σήμερα πραγματοποιεί και την πανελλαδική της σύσκεψη προκειμένου να καθορίσει τη στάση της μπροστά στο Συνέδριο και τη γραμμή που θα χαράξει στον προσυνεδριακό διάλογο, για τον οποίο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πότε θα ξεκινήσει.

Η Πλατφόρμα 2010. Εντονη κινητικότητα παρουσιάζεται και στην Πλατφόρμα 2010. Η ομάδα των «ρεαλιστών» στοχεύει να επωφεληθεί από την έμπρακτη και χωρίς αστερίσκους στήριξη που προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα όλο το διάστημα της διακυβέρνησής του. Ταυτόχρονα και θέλοντας να εκμεταλλευτεί το σχέδιο για άνοιγμα του κόμματος σε νέες κοινωνικές δυνάμεις, επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με την οργάνωση του Φώτη Κουβέλη, αλλά και με δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Η Ενωτική Κίνηση. Αντίθετα, παγωμάρα φαίνεται πως επικρατεί στην Ενωτική Κίνηση, ομάδα που είχε τη διακριτική στήριξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που σύμφωνα με πληροφορίες ταλανίζεται από εσωτερικές διαφωνίες και έριδες, καθιστώντας αμφίβολη τη συνέχιση της ύπαρξής της.