Ο 63χρονος Τάσος Παπαδόπουλος, μέλος της Αλληλεγγύης Πειραιά, μοίραζε προχθές το μεσημέρι μερίδες φαγητού και νερό στους πρόσφυγες που έχουν κάνει σπίτι τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 στο λιμάνι. Επειδή ο σταθμός δεν είναι επίσημο καμπ, δεν υπάρχει κρατική πρόνοια για τη σίτιση των ανθρώπων, αλλά έχουν αναλάβει οι εθελοντές. Ο Τάσος Παπαδόπουλος είναι άνεργος εδώ και μεγάλο διάστημα. «Τι να κάνω; Να κλειστώ στο σπίτι μου και να περιμένω τι; Εδώ οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μένα» λέει αφοπλιστικά.

Στον Πειραιά έχουν βρει κατάλυμα περίπου 2.000 άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς χθες μετακινήθηκαν είτε στην Πλατεία Βικτωρίας αναζητώντας τρόπο να μπουν σε ένα λεωφορείο για τα σύνορα είτε στο Πεδίον του Αρεως, που έπειτα από μήνες ξαναγίνεται καταφύγιο προσφύγων και μεταναστών. Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν χθες με λεωφορεία ακινητοποιημένα σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Στην Ειδομένη τουλάχιστον 4.500 μετρούσαν ώρες εγκλωβισμού και αποθέματα υπομονής και ελπίδας για να περάσουν στα Σκόπια που ανοίγουν με το σταγονόμετρο τα σύνορα. Εκατόν πενήντα άνθρωποι πέρασαν προχθές, λιγότεροι εκτιμάτο ότι θα περνούσαν χθες.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. Μπροστά στην κατάσταση εγκλωβισμού των προσφύγων σε όλη την ηπειρωτική χώρα αποφασίσθηκε να γίνει έλεγχος των ροών από τα νησιά προς τον Πειραιά. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μετακινούνται μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις ημέρες, ώσπου να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ενα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις εθνικές οδούς όμως συνεχίζουν τη διαδρομή της προσφυγιάς τους ακόμη και με τα πόδια. Για πολλούς, και τα ελάχιστα υπάρχοντα που είχαν χωρέσει σε μια – δυο σακούλες είναι πλέον βάρος, αφού στις αγκαλιές τους κρατούν τα παιδιά τους.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. Οι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά χθες το πρωί αγανάκτησαν. Αποφάσισαν να πάρουν κι εκείνοι τον δρόμο για τα σύνορα με τα πόδια ενώ το ίδιο συνέβη και με πρόσφυγες από το Ελληνικό. «Θέλουμε να πάμε στα σύνορα» φώναζαν ρυθμικά. Στον επιβατικό σταθμό οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν στήσει μαγειρείο, έχουν εγκαταστήσει μια σειρά από πολύπριζα για να φορτίζονται τα κινητά, υπάρχει ιατρείο στο οποίο κάνουν βάρδιες εθελοντές γιατροί. Στους τοίχους υπάρχουν ανακοινώσεις με τα χρήσιμα τηλέφωνα σε πολλές γλώσσες. Στην είσοδο του σταθμού μια προειδοποίηση για τους πρόσφυγες: «Η ανθρωπιστική βοήθεια παρέχεται δωρεάν. Αν οποιοσδήποτε ζητήσει αντάλλαγμα, να το αναφέρετε αμέσως» λέει η σχετική ανακοίνωση.

Η Μελίσα, αμερικανίδα νοσοκόμα, ήρθε στην Ελλάδα κάνοντας χρήση της ετήσιας άδειάς της μαζί με άλλους εθελοντές. «Θέλω αν βρεθώ σε ανάγκη να υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει» λέει. Παρέχει βοήθεια ως νοσοκόμα και σε άλλες ώρες ασχολείται με τα δεκάδες μικρά παιδιά που παίζουν ανάμεσα στους γονείς τους, μέσα κι έξω από τον σταθμό. Τα παιδιά φτιάχνουν πολύχρωμες σαΐτες και δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται αυτό που έχει συμβεί στη ζωή τους.