Οι κρίσεις στην Αστυνομία που θα περάσουν στη μνήμη ως «κρίσεις Σφακιανάκη», στην πραγματικότητα αποτελούν τη λύση σε ένα απαιτητικό σταυρόλεξο. Οι επιλογές που έγιναν υπηρετούν έναν και μόνο στόχο: να ανοίξει ο δρόμος σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα στελεχώνουν τα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας στο Σώμα τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Προκειμένου να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος βγήκαν από τη μέση αξιωματικοί που δεν θεωρούνταν συνεργάσιμοι, ενώ κόπηκαν και άλλοι, παρά τα ισχυρά πρόσωπα που φέρεται να ενδιαφέρθηκαν για την εξέλιξή τους. Στους διαδρόμους της Κατεχάκη μιλούν για το μεγάλο ξεκαθάρισμα και σημειώνουν ότι έγινε με καθυστέρηση ενός χρόνου.

Πέρυσι, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν φρέσκια στην εξουσία και ο «άγνωστος» χώρος των Σωμάτων Ασφαλείας είχε ανατεθεί στον Γιάννη Πανούση, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε επιμείνει «να μη γίνει άλωση». Οι καρατομήσεις τότε ήταν στοχευμένες και όχι με δική του επιλογή. Φέτος, τα πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ στην Κουμουνδούρου έχει ισχυροποιηθεί η «ομάδα των αποστράτων»: πρόκειται για τα στελέχη του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται κατά κύριο λόγο από απόστρατους ανώτερους αξιωματικούς, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και πλέον έχουν προσχωρήσει στο κυβερνών κόμμα. Οι κρίσεις λοιπόν ενορχηστρώθηκαν από την Κουμουνδούρου και η παρτιτούρα εκτελέσθηκε με ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα να παραμείνει εν ενεργεία ο αντιστράτηγος Κώστας Μιχαιρίνας, ο οποίος παλαιότερα ήταν διευθυντής ασφαλείας του Κώστα Καραμανλή αλλά και Αττικάρχης, ενώ ο νέος αρχηγός Κωνσταντίνος Τσουβάλας δεν κατάφερε να διασώσει ούτε αξιωματικό, κατά τεκμήριο ικανότατο, με τον οποίο επιπλέον συνδέεται οικογενειακά (είναι κουμπάροι).

Στο παιχνίδι των ισορροπιών αποστρατεύθηκε και ο αντιστράτηγος Δημήτρης Σοφιός: δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν ότι οι καλές σχέσεις του με τους ΑΝΕΛ θα τον κρατούσαν στο Σώμα. Το όνομά του πάντως απασχόλησε επί ώρα τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Προαποφασισμένη ήταν η αποστρατεία του αντιστράτηγου Μανώλη Κατριαδάκη, παρά τις καλές σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα. Για να χρυσωθεί το χάπι της αποστρατείας στον τελευταίο, κυκλοφορεί εντόνως στους διαδρόμους της Κατεχάκη ότι έχει δεχθεί εδώ και μέρες πρόταση να επανέλθει στο υπουργείο σε θέση συμβούλου του υπουργού.

Οι κομματικές επιλογές στην ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν σε αποστρατεία αξιωματικούς με περγαμηνές στη δίωξη του εγκλήματος, όπως ο Σταύρος Σταυρόπουλος. Την πόρτα της εξόδου από την Αστυνομία είχε ανοίξει από τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, όταν επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αντικατάσταση του Σταυρόπουλου στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είχε αναφερθεί «σε μειωμένη απόδοση». Κι όμως η απόδοση του Σταυρόπουλου είχε ως αποτέλεσμα μεγαλονονοί να υπογράψουν συμβόλαιο θανάτου για εκείνον. Ο «παροπλισμός» και τελικά η αποστρατεία Σταυρόπουλου είναι αποτέλεσμα της επικράτησης συγκεκριμένης φατρίας αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών με φιλικούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Δρομολογήθηκε όταν η έρευνα για συγκεκριμένα κυκλώματα διαφθοράς είχε φτάσει να αγγίζει «φίλους».

Οι κρίσεις δεν βάζουν τέλος στις μετακινήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αφού τις επόμενες εβδομάδες κατά την εφαρμογή του νέου προεδρικού διατάγματος για την Αστυνομία αναμένονται ανακατατάξεις και επανατοποθετήσεις, τόσο στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και σε επίζηλες υπηρεσίες του Σώματος. Παράλληλα έχουν ανοίξει τον δρόμο για την ανέλιξη συγκεκριμένων προσώπων τα επόμενα χρόνια αφού «έφυγαν από μπροστά τους τα εμπόδια».