Κρίση στην Κατεχάκη προκάλεσαν οι κρίσεις στην Αστυνομία με κεντρικό πρόσωπο τον υποστράτηγο Μανώλη Σφακιανάκη και χαρακτηριστικό τις καρατομήσεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών με τρόπο τέτοιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συγκεκριμένα πρόσωπα και να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια στην ιεραρχία.
Η απόφαση να μετακινηθεί ο Μανώλης Σφακιανάκης από τη θέση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της υπηρεσίας με την οποία έχει ταυτισθεί, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ίδιου και ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπό του στα social media, ενώ στη Βουλή τρεις βουλευτές διαφορετικών κομμάτων κατέθεσαν ερώτηση.

Στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., όμως, η αντίδραση του υποστράτηγου είχε ως αποτέλεσμα συνάδελφοί του να επισημαίνουν ότι η Αστυνομία είναι Σώμα με στρατιωτική δομή και ιεραρχία και κανείς δεν «δένεται» αποκλειστικά και μόνο με ένα αντικείμενο. Αλλοι μάλιστα σημείωναν ότι ο Σφακιανάκης είχε αντιδράσει και επί της αρχηγίας του Παπαγιαννόπουλου, όταν είχε συζητηθεί η μετακίνησή του, ενώ πρόσθεταν ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν «σηκώνει» αξιωματικό με τον βαθμό του υποστρατήγου. Η απόφαση για τη μετακίνηση του Σφακιανάκη ανακοινώθηκε επισήμως στις 10.30 το βράδυ της Τετάρτης. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο υποστράτηγος προσέφυγε κατά της τοποθέτησής του στη «νεκρή» επιχειρησιακά υπηρεσία Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η προσφυγή του έγινε πράγματι δεκτή και αυτό ανακοινώθηκε λακωνικά στο τέλος επίσημης ανακοίνωσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που αφορούσε τις τοποθετήσεις των ταξιάρχων στις νέες τους θέσεις. Και ενώ όλοι θεώρησαν ότι ο Σφακιανάκης θα παρέμενε στη ΔΙΔΗΕ, μια πιο προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης έδειχνε άλλα: «Εγινε δεκτή η προσφυγή του υποστρατήγου Σφακιανάκη Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτησή του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού» ήταν η διατύπωση. «Το ότι ακυρώθηκε η συγκεκριμένη μετακίνηση δεν σημαίνει παραμονή στην τωρινή υπηρεσία. Θα πάει αλλού» έλεγαν στελέχη της Κατεχάκη, την ίδια ώρα που είχε ξεσπάσει ήδη θόρυβος για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα στη Βουλή για την υπηρεσιακή επάρκεια του Σφακιανάκη και την ικανότητά του στις δημόσιες σχέσεις. Η απάντηση στο πού μετακινείται ο Σφακιανάκης ήρθε αρχικά μέσω Βρυξελλών και αργά το βράδυ ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ότι τοποθετείται σε θέση βοηθού επιτελάρχη στο Αρχηγείο.

Ο ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ. Οι κρίσεις στην Αστυνομία πάντως έκρυβαν και την αποστρατεία του αστυνομικού διευθυντή Σταύρου Σταυρόπουλου, ενός κατά τεκμήριο ικανότατου αξιωματικού με αναρίθμητες επιτυχίες στη δίωξη του κοινού εγκλήματος.

Η απόφαση για την απομάκρυνση του Σταυρόπουλου δεν θεωρείται εντούτοις έκπληξη, αφού ο γιαννιώτης αξιωματικός είχε βρεθεί στο επίκεντρο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κίνησε τη διαδικασία και τον απομάκρυνε από τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Σταυρόπουλος είχε βρεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμένης φατρίας αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ενοχληθεί από τους χειρισμούς του σε συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς που άγγιζαν τα ανώτατα κλιμάκια του σώματος, πλην όμως είχαν αποκτήσει φιλικούς δεσμούς με την Κουμουνδούρου. Ο Τόσκας, μάλιστα, είχε μιλήσει για μειωμένη απόδοση του αξιωματικού επιχειρώντας να δικαιολογήσει το «καπέλωμά» του.

Ο Σταυρόπουλος δεν μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία τότε, αλλά έγινε νούμερο δύο στην Εσωτερικών Υποθέσεων –γεγονός που τώρα ερμηνεύεται ως απόδειξη της απόφασης να απομακρυνθεί από την ΕΛ.ΑΣ. «πιο ήσυχα», δηλαδή στην περίοδο των κρίσεων.