Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τις 28 χώρες της Ευρώπης συνολικά, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό που πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και όχι να βαραίνει μόνο ή κυρίως τους ώμους της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, έστειλαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πως μια παράμετρος που δυσκολεύει την κατάσταση είναι η συντηρητική συμπεριφορά που υπάρχει στην Ευρώπη και οι ακροδεξιές δυνάμεις που αυξάνονται και ότι συνεπώς πρόκειται και για μια πολιτική μάχη. Σημείωσε πως ο φόβος του είναι ότι αν συνεχίσουμε χωρίς πρωτοβουλίες, τότε υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε δύσκολες συνθήκες.

Η κ. Μπολντρίνι υπογράμμισε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει το προσφυγικό, για να επισημάνει ότι, όμως, είμαστε μια οικογένεια 28 χωρών και υποτίθεται ότι πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι τις ευθύνες μας και «αυτό είναι ένα θέμα που εσείς αναδεικνύετε ξεκάθαρα».

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην αρχή της συνάντησής τους -η οποία ολοκληρώθηκε- η κ. Μπολντρίνι αφού εξέφρασε την χαρά της που βρίσκεται στην Αθήνα, πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που προχωράτε και έχετε πάντα στο μυαλό σας την κοινωνική συνοχή, που είναι το βασικό θέμα εδώ».

«Όχι μόνο εδώ, αλλά στην Ευρώπη ως σύνολο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισήμανε ότι «η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σημείο, έχουμε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα τρεις κρίσεις, την οικονομική κρίση που παραμένει, την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας» για να προσθέσει: «Δυστυχώς, οι δύο από αυτές επικεντρώνονται στη χώρα μου. Αλλά είμαι υπερήφανος που ο ελληνικός λαός προσπαθεί να δείξει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

«Έίναι όντως» σχολίασε η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής και τόνισε: «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Ευρωπαίοι για τον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει αυτή την κρίση». Εξήγησε ότι «είναι μια κρίση, γιατί οι 28 ευρωπαϊκές χώρες δεν παίρνουν όλες τις ευθύνες τους», επειδή, όπως επισήμανε, «αν η καθεμιά από αυτές αποδεχόταν να κάνει κάτι, δεν θα ήταν μια κρίση».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «είναι κρίση, γιατί είναι στους ώμους της Ελλάδας, στους ώμους της Ιταλίας, στους ώμους της Γερμανίας και στους ώμους της Σουηδίας, κυρίως. Όμως είμαστε σε μια οικογένεια 28 χωρών και υποτίθεται ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες μας και αυτό είναι ένα θέμα που εσείς αναδεκνύετε ξεκάθαρα».

Είπε, ακόμη, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να περιμένουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό. «Δεν είναι ένα ελληνικό ή ιταλικό ή γερμανικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση του, πως ο δύσκολος παράγοντας είναι ότι στην Ευρώπη σήμερα υπάρχει πολύ συντηρητική συμπεριφορά και ακροδεξιές δυνάμεις που αυξάνονται και έτσι είναι και μια πολιτική μάχη. «Ο φόβος μου είναι ότι αν συνεχίσουμε χωρίς πρωτοβουλίες, τότε υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε δύσκολες συνθήκες» συνέχισε, για να προσθέσει ότι εννοεί πως η Ευρώπη δεν θα υπάρχει με τείχη μεταξύ των χωρών και ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι προσφυγικές ροές, αλλά το γεγονός ότι κάθε μέρα έχουμε πολλούς ανθρώπους που πεθαίνουν στα νερά του Αιγαίου και αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα.