Η πόλωση τις περισσότερες φορές δεν οδηγεί σε λύση αλλά σε αδιέξοδο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διάταξη κατατέθηκε στην Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές μεταφορές και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Χρειάστηκαν 120 λεπτά έντονης αντιπαράθεσης, με διαμαρτυρίες τόσο επί της διαδικασίας –«η τροπολογία είναι οφθαλμοφανώς εκπρόθεσμη και παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου» –όσο και επί της συνταγματικότητας της διάταξης για να αρχίσει η συζήτηση επί της ουσίας. Αυτή σημαδεύτηκε από τη μετωπική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έσυραν το γαϊτανάκι των κατηγοριών.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του επιχείρησε να περιγράψει τη «δομή της διαπλοκής στη χώρα» που, όπως είπε, υπάρχει χρόνια τώρα και επέμεινε ιδιαίτερα στην ερμηνεία των εκλογικών αναμετρήσεων του 2015. «Τρεις φορές ο λαός μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη για να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και το κατεστημένο» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «πουλάει εκδούλευση σε κάποιους ότι δήθεν προσπαθεί να μη συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Από την αρχή της ομιλίας του χώρισε σε δύο «ομάδες» την Ολομέλεια: σε εκείνους που «επιδιώκουν να μπει τάξη στην ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας» και σε αυτούς που «επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι η μοναδική κριτική θα έπρεπε να είναι γιατί η κυβέρνηση άργησε να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες. Απάντησε μάλιστα σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο, λέγοντας πως αυτό έγινε «επειδή τρέφαμε την αυταπάτη ότι θα ερχόταν η συντηρητική παράταξη να βάλουμε μαζί τέλος σε αυτό το τοπίο».

ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΙ ΚΙ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΛΙΟ. Σκληρή ήταν η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «επιδόθηκε σε μια ενδιαφέρουσα και μακροσκελή άσκηση αποπροσανατολισμού», υποστήριξε ότι «η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός απειλούνται».

Παράλληλα επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «έχει πει συστηματικά ψέματα και διχάζει τους Ελληνες» αλλά και ότι αντιμετωπίζει ως εχθρούς της όλες τις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται. «Εσείς είστε η διαπλοκή, πιο παλιοί κι απ’ το παλιό» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, εξηγώντας ότι διαπλοκή σημαίνει «κατάχρηση των ΠΝΠ, κομματικοποίηση του κράτους, παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ομιλία του κάλεσε την αντιπολίτευση «να βάλει πλάτη για να ξεπλυθεί η ντροπή των τελευταίων 25 ετών στο τηλεοπτικό τοπίο». Ακολούθως ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως δεν προκύπτει από το Σύνταγμα ότι το ΕΣΡ είναι αυτό που δίνει τις άδειες.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. «Η μόνη σας έγνοια είναι να φτιάξετε άλλο ένα ελεγχόμενο καθεστώς. Οπως κάνετε παντού. Ζηλέψατε τη δόξα των προκατόχων σας. Αυτοί έκλεισαν την ΕΡΤ, εσείς ετοιμάζεστε για πρώτη φορά σε δυτική χώρα να ρίξετε μαύρο σε ιδιωτικούς σταθμούς» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Για «σπασμωδικές κινήσεις αντιπερισπασμού» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. «Ακόμα και αν περάσει η διάταξη θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επομένως θα κάνετε μια τρύπα στο νερό» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση αναζητά πάλι «βαρβάρους» γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να επιβιώσει.
«Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια. Η ΕΡΤ θα ξανακλείσει γιατί ό,τι δεν είναι δημοκρατικό και είναι λιβανιστήρι δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Δικαστικός έλεγχος

Ενσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος βέβαια ξεκαθάρισε ότι θέτει το ζήτημα κυρίως για να καταγραφεί στα πρακτικά. Κι αυτό επειδή εκτίμησε ότι αυτά θα γίνουν αντικείμενο δικαστικού ελέγχου στα ελληνικά δικαστήρια αλλά και στα ευρωπαϊκά, «όπως συνέβη και με την Ουγγαρία και με την Πολωνία».