«Γελάνε οι τεχνικοί της τηλεόρασης με τον ισχυρισμό σας ότι στο ψηφιακό φάσμα που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα χωρούν μόνο τέσσερα κανάλια. Και τώρα πώς εκπέμπουν οκτώ κανάλια;», είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινώντας την ομιλία του κατά τη συζήτηση για τις άδειες και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Με τη σημερινή τεχνολογία η DIGEA έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «η έκθεση που επικαλείστε με πηγή τη γραφική «Φλωρεντία» είναι γεμάτη ανακρίβειες».

Ο κ.Θεοδωράκης συνέκρινε με τον αριθμό των καναλιών σε Βουλγαρία (επτά), Τσεχία (τέσσερα), Πολωνία (οκτώ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απειλεί τους οκτώ για να γίνουν τέσσερις με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί του.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις σας δε βάζουν τάξη στο χάος. Αλλά παζάρια με τους καναλάρχες, με τον υπουργό να κρατά την σπάθα και να αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει. Προφανώς θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος. Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε είναι: Διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ο κ.Θεοδωράκης σχολίασε και ότι η τηλεοπτική διαφημιστική πίτα το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκ, τα οποία μοιράζονται οκτώ και η κυβέρνηση λέει να τα μοιράζονται τέσσερις, διερωτώμενος: «Αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε; Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες».

Αναρωτήθηκε επίσης τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των σταθμών που θα κλείσουν, λέγοντας προς το ΣΥΡΙΖΑ: «Ανεβαίνετε στα κάγκελα για την κρατική τηλεόραση, αλλά δε δίνετε δεκάρα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τη δουλειά τους».

Τη βεβαιότητά της ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των αδειών δεν θα διεξαχθεί ποτέ εξέφρασε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που θα πετύχει τελικά είναι μια «τρύπα στο νερό» που θα εκθέσει τη χώρα.

«Δεν θα προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προεξόφλησε η κυρία Γεννημάτα και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί με αποτέλεσμα να εκτεθεί η χώρα.

Περιέγραψε, μάλιστα, την ρύθμιση ως «νομικό εξάμβλωμα» το οποίο όπως ανέφερε θα προκαλέσει «νομικές περιπλοκές» και εντός της χώρας. Μίλησε, μάλιστα, για σαφώς αντισυνταγματική διάταξη υποστηρίζοντας ότι η αρμοδιότητα για τις άδειες ανήκει στο ΕΣΡ. «Η τροπολογία πάσχει πολλαπλά. Πάτε να παρακάμψετε σαφή συνταγματική διάταξη με το έτσι-θέλω και με πρωτοφανή τσαμπουκά» συμπλήρωσε στρεφόμενη προς την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη διαδικασία χορήγησης των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης περιέγραψε μία πρόσφατη εμπειρία του από την ΕΡΤ, όπου ήταν προσκεκλημένος προ ημερών.

«Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τα αυτονόητα. Με κάλεσαν πριν δύο μέρες στην ΕΡΤ και είχαν βάλει γύρω μου έναν δημοσιογράφο της Δεξιάς και δύο τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ώρα που πήγαινα να εξηγήσω τι εννοώ για την κυβέρνηση τεχνοκρατών και πώς την θέλω εγώ, δεν με άφηναν να μιλήσω.

»Αυτή είναι η ΕΡΤ και είναι η δική σας ΕΡΤ κύριε Παππά, γιατί αν είχατε κάνει πράγματι δημοκρατία, θα μπορούσα να υποθέσω ότι είστε ειλικρινής. Πολέμησα να μιλήσω γύρω στα είκοσι λεπτά και δεν με αφήνανε να μιλήσω. Έτσι εννοούμε τη Δημοκρατία;», είπε χαρακτηριστικά.