Η μέχρι στιγμής συζήτηση δείχνει ποιοι θέλουν τελικά να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις της, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του, είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως «εδώ και πολλά χρόνια ακούμε τον όρο διαπλοκή, τώρα όμως ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τον όρο και πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, απέτισε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους του ελικοπτέρου που συνετρίβη και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τις οικογένειές τους.«Η σημερινή συνεδρίαση μέχρι στιγμής αποδεικνύει ξεκάθαρα, ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και υπογράμμισε ότι ο λαός έδωσε στην κυβέρνηση σαφή εντολή και στήριξη προκειμένου να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το κατεστημένο, να συγκρουστεί και να πολεμήσει τα συστήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στα κόμματα – χωρίς να κατονομάσει – που, όπως είπε, κάλυπταν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης για 27 χρόνια, και που, όπως, πρόσθεσε, το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τώρα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση».

Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του, μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, τόνισε.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε» τόνισε.

Σε τρεις συνεδριάσεις, η ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.Ως την απόδειξη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο για το ποιοι επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην κοινώς διαπιστωμένη ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης, κατέδειξε την σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως η έκβαση αυτής της διαδικασίας θα είναι δώσει την εξαιρετική δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει συμπεράσματα.

Στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο κ. Τσίπρας, περιέγραψε την «δομή της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας», λέγοντας: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου ακούγεται ο όρος διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικού συστήματος πολλές φορές κάποιοι χρησιμοποιούν αυτό τον όρο να συγκρουστούν με τις πραγματικές αιτίες και τα πραγματικά συμφέροντα».

« Έρχεται όμως κάποια στιγμή η ώρα να βάλει κάποιος το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και να εξηγήσει τι σημαίνει διαπλοκή και ποιες είναι οι αιτίες και πως μπορεί να την αντιμετωπίσει, αν θέλει να την αντιμετωπίσει, εκτός κι αν θέλει να την καλύψει» τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «οι υπόγειες διαδρομές αυτού του λαβύρινθου της οικονομικής διαπλοκής στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την δυνατότητα που έδωσε η τεχνολογία να υπάρχει ιδιωτική τηλεόραση είναι λίγο ή πολύ γνωστές.

«Η πολιτική εξουσία τρέφει την οικονομική και μιντιακή εξουσία κι αυτή με τη σειρά της προσφέρει απλόχερη υποστήριξη στην πολιτική εξουσία για να αναπαράγεται το ίδιο χρεοκοπημένο σαθρό πολιτικό σύστημα, το οποίο ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε» ανέφερε.

«Μέσα Ενημέρωσης που κατά κοινή ομολογία έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις, χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, σε κρατικές εργολαβίες και προμήθειες στη δυνατότητα ευνοϊκής δανειοδότησης και για τα ίδια τα Μέσα και για άλλες επιχειρήσεις όταν οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν υγιείς επιχειρήσεις και μέσα από την ευνοϊκή συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών και την πολλές φορές την ανυπαρξία φορολογικών μηχανισμών» υπογράμμισε.

«Αν θέλουμε να πούμε αλήθειες αυτή είναι η δομή της διαπλοκής για χρόνια τώρα στη χώρα χρόνια τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.Αναφερόμενος στην αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με προσχήματα και διάφορα προσκόμματα που προέβαλε είχε στόχο να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση. «Αρχικά, σεβαστήκαμε το αίτημα της ΝΔ να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές της διαδικασίες και μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία συγκρότησης. Και φρονώ ότι από ορισμένους ήταν ειλικρινές αυτό το αίτημα.

Μόλις όμως ήρθε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έσπευσε από την αρχή να παρακωλύσει τη διαδικασία. Αργότερα μας είπε ότι ο υπουργός έχει υπερεξουσίες. Στη συνέχεια η κυβέρνηση όσες εξουσίες έχει ο υπουργός τις έφερε στην εθνική αντιπροσωπεία ώστε το πιο αντιπροσωπευτικό σώμα να αποφασίσει ποιος και πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Δυστυχώς και αυτό ήταν πρόφαση. Ακολούθησαν τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής της Βουλής και η ΝΔ μας απάντησε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός. Αρνείστε να προσφέρετε συναίνεση για την εκλογή της ανεξάρτητης αρχής επειδή δεν θέλετε να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Η συναίνεση είναι συνταγματική επιταγή και η στάση της παραβιάζει μια σαφή συνταγματική υποχρέωση και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τελειώσει το πάρτι της διαπλοκής.