Στα άκρα οδηγείται η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες πριν την συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, κίνηση που έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Ν. Φίλης έριξε λάδι στην φωτιά εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ. Ο υπουργός Παιδείας κατήγγειλε τους «εγκάθετους της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής» που κλείνουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία.

«Ποιοι κλείνουν τα σύνορα στη Βουλγαρία και στήνουν ένα ιδιότυπο Grexit; Εσείς, οι καπεταναίοι σας που κλείνουν τους δρόμους και συγκρούονται με τους βούλγαρους οδηγούς. Εσείς δίνετε επιχειρήματα στους άλλους. Ταμπονάρετε από κάτω τα σύνορα! Είναι ή όχι τα δικά σας στελέχη εκεί εν ονόματι δήθεν αγροτικών διεκδικήσεων; Εσείς οι εγκάθετοι της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής με τον Σόιμπλε χέρι χέρι!», ανέφερε ο κ. Φίλης ενώ από τα έδρανα της ΝΔ ακούγονταν έντονες αντιδράσεις με τον πρώην υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης Σαμαρά, Δ. Σταμάτη όρθιο να διαμαρτύρεται.

Η επίθεση του κ. Φίλη δεν περιορίστηκε εκεί αλλά επεκτάθηκε και στο προσφυγικό, με τον υπουργό Παιδείας να κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ως ανάλγητη και απάνθρωπη που έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο παίζοντας παιχνίδι με την ακροδεξιά. «Άλλοι έπνιγαν τους πρόσφυγες στα Φαρμακονήσια και στα νερά του Αιγαίου, όχι εμείς», είπε, ενώ εξοργισμένοι βουλευτές της ΝΔ του φώναζαν: «Ποιοί είναι αυτοί;»

«Ξέρετε ποιοι. Η κυβέρνησή σας είχε την πολιτική ευθύνη. Ανάλγητη και απάνθρωπη, έπαιζε παιχνίδι με την ακροδεξιά στην Ελλάδα. Εμείς αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό με ανθρωπισμό», είπε υπουργός Παιδείας.

Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα μίλησε για «επονείδιστο παραλήρημα» του κ. Φίλη, ο οποίος, όπως τόνισε, «όταν έρχεται στο Κοινοβούλιο πυροδοτεί εκρήξεις». «Η καταισχύνη της παραληρηματκής ομιλίας του υπουργού Παιδείας, ο οποίος πρέπει να δίνει τον τόνο, δεν τιμά αλλά χαρακτηρίζει την κυβέρνηση που κανένα μέλος της δεν σηκώθηκε να ζητήσει συγγνώμη», πρόσθεσε η βουλευτής.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών: «Γιατί να γίνουν εκλογές; Δεν είμαστε κυβέρνηση Σαμαρά η οποία πήρε με άλλη ψήφο την κυβέρνηση. Έγινε μια σαφής πολιτική επιλογή με δημοκρατικούς κανόνες. Εκλεγήκαμε με ένα πρόγραμμα που το ήξερε ο λαός και το επέλεξε», ανέφερε. Και συμπλήρωσε: «Όσοι άρχισαν να λιγουρεύονται εξουσία με τη διαπλοκή να το πάρουν χαμπάρι. Βγήκαμε για τέσσερα χρόνια. Το πρόγραμμά μας θα κρίνεται κάθε μέρα αλλά θα κριθεί και από τον λαό στο τέλος της τετραετίας. Θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει τέτοια μέρα του χρόνου εδώ να μιλάμε για την ανάπτυξη».