Την προσπάθεια της Τσεχίας, μίας χώρας χωρίς σύνορα Σέγκεν, να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτή την περιοχή που δέχεται τα κύματα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ως βασικό σκοπό της επίσκεψής του και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λουντομίρ Ζαοράλεκ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά.

Εξερχόμενος της συνάντησης, η οποία συνολικά, μαζί με τις διερυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, ο κ. Ζαοράλεκ δήλωσε ότι για την Τσεχία «είναι μεγάλης εθνικής σημασίας η προστασία των συνόρων της Σένγκεν» που συνιστά και «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των παράνομων μεταναστών».

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, με την περιοδεία του, η οποία ξεκίνησε από τη Σμύρνη, συνεχίστηκε στα Σκόπια και την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στη Μυτιλήνη, η Τσεχία προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και να βοηθήσει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Επ’ αυτού συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συμβολής της τσεχικής αστυνομίας με μηχανήματα δακτυλοσκόπησης.

«Η Τσεχία θεωρεί υποχρέωσή της να βοηθήσει χώρες που βρίσκονται σε δύκολη κατάσταση και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να συνεργαστούμε σε αυτό» υπογράμμισε ο κ. Ζαοράλεκ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει σκληρή στάση ως προς το προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε: «Είναι απόλυτα σωστό ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να το λύσουμε μαζί» εξήγώντας ότι αυτό συζητήθηκε και με τον κ. Κοτζιά.

«Εμείς προσπαθούμε να μοιραστούμε αυτό το βάρος και να δώσουμε τη βοήθειά μας» κατέληξε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών