Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Ψηφισαν συνολικά 270 βουλευτές, υπέρ της τροπολογίας 154 βουλευτές, οχι 102 βουλευτές, παρών 14 βουλευτές.

Ανάμεσα στους απόντες και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια με την κυβέρνηση να δηλώνει πως πρόθεσή της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή λόγω ουσιαστικής κατάργησης του ΕΣΡ και απόπειρα δημιουργίας νέου συστήματος διαπλοκής.

Οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίφθηκαν.

Τσίπρας: Τέσσερα τα ιδιωτικά κανάλια

Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην ασυδιοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μέσα ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές και δανειοδοτούνται από τράπεζες με στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Ο λαός μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη για να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και με αυτό το κατεστημένο, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους από αυτούς τους κυρίους, υποσχόμενοι ότι θα εμποδίσετε την κυβέρνηση να προχωρήσει» ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και συνέχισε:

«Θα μπορούσε κανείς να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε επειδή είχαμε αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σελίδα με συναίνεση.

»Επιδιώξαμε τη συναίνεση με δυνάμεις αντιπολίτευσης όπως οφείλουμε για αυτήν την μεγάλη τομή στο δημοκρατικό σύστημα της χώρας.

»Στόχος μας ήταν να οριστούν συναινετικά τα μέλη του ΕΣΡ. Σεβαστήκαμε το επιχείρημα των εσωκομματικών διαδικασιών στην ΝΔ.

»Μόλις εξελέγη ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να εμποδίσει την εκλογή της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ.

»Η ΝΔ αρχικά ζήτησε περισσότερα μέλη και τα αυξήσαμε. Μετά μίλησε για υπερεξουσίες του υπουργού, και τις μεταφέραμε στη Βουλή.

»Η ΝΔ παραβιάζει σαφώς μια συνταγματική της υποχρέωση. Κάποιοι «παίζουν τα ρέστα τους» για να διακόψουν την προσπάθεια εξυγίανσης.

»Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει συνολικός ξεσηκωμός κατά της σκληρής πολιτικής της κυβέρνησης.

»Έχουν συνηθίσει κάποιοι από τους μηντιάρχες να κάνουν οι κυβερνήσεις πίσω στους εκβιασμούς τους, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Μεταξύ των αιτίων της κρίσης, με σημαντική συνεισφορά, ήταν και αυτό το πλέγμα διαφθοράς, διαπλοκής, φοροδιαφυγής.

»Ξεκινάμε το διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

»Όσοι δεν ήθελαν να γίνει διαγωνισμός, ζητούσαν να είναι απεριόριστος ο αριθμός των αδειών

»Στην υπόλοιπη ΕΕ, είναι ηλίθιοι που έχουν κάνει διαγωνισμό για συγκεκριμένο αριθμό αδειών;

»Σε ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πλήθυσμο οι άδειες είναι δύο. Στη Γαλλία με έξι φορές τον ελληνικό πληθυσμό είναι πέντε.

»Αν θέλετε να μένετε Ευρώπη, όπως λέγατε το καλοκαίρι, ακολουθείστε την Ευρώπη.

»ΕΕ ναι, αλλά ευρωπαϊκή μπανανία όχι. Γιατί η αγορά που τα λύνει μόνη της, δεν έλυσε το θέμα αυτό;

»Η αγορά έχει κανόνες τους οποίους οφείλει να εγγυάται το κράτος. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.Συμβουλεύει σχετικά και η Κομισιόν

»Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και όχι του ΕΣΡ.

»Αποφασίσατε να παραβιάσετε το Σύνταγμα κωλυσιεργώντας στο ΕΣΡ, εμείς θα το τηρήσουμε προχωρώντας το διαγωνισμό».

Αμέσως μετά στο βήμα αένβηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. .

«Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε μακροσκελή άσκηση αποπροσανατολισμού. Ίσως δεν έχει αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση της χώρας».ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Κρίσιμες αποφάσεις για την εθνική κυριαρχία της χώρας λαμβάνονται σε μία νύχτα ερήμην των πολιτικών δυνάμεων και του λαού

»Το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται κιατάφορα και οι ευθύνες της κυβέρνησής σας τεράστιες.

»Κύριε Τσίπρα μπορείτε να μετακινηθείτε από τη Βουλή στο Μαξίμου αλλά δεν μπορείτε να μετακινηθείτε με τα ΜΜΜ

»Σταματήστε να βλέπετε παντού μόνο εχθρούς, σταματήστε να βλέπετε ως εχθρούς όλες τις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται

»Η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς υπό τον έλεγχο της συνταγματικής αρχής

»Δεν διαφώνησε κανείς ότι πρέπει να ισχύει για τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ ό,τι ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες.

»Εσείς όμως θέλετε να καταστήσετε τον κ. Νίκο Παππά απόλυτο κυρίαρχο επί των ΜΜΕ, περιθωριοποιώντας το ΕΣΡ

» Σας είπα εξαρχής να επιστρέψετε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ από τον υπουργό, και η ΝΔ θα ψηφίσει για τις άδειες.

»Δεν είπατε ότι στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι ο έλεγχος των ΜΜΕ υπάγεται στο ΕΣΡ αποκλειστικά

»Ο περιορισμός των αδειών οδηγεί στην διαπλοκή. Όχι στη διαφάνεια.

»Γιατί μόνο τέσσερις άδειες και όχι περισσότερες; Αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά τα στοιχεία είναι λάθος

»Αναφερθήκατε στο πόσα κανάλια λειτουργούν όχι στο πόσες άδειες δόθηκαν-Η αγορά τελικά καθόρισε πόσα θα λειτουργήσουν

»Γιατί δεν επιβάλλεται αντίστοιχους περιορισμούς σε άλλους τομείς της αγοράς; Να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κινηματογράφων πχ

»Εσείς είστε πιο παλιό από το παλιό-Αυτή είναι η συνολική σας νοοτροπία, το πρόβλημα είναι ευρύτερο

»Μετατρέπετε τη χώρα βήμα βήμα σε ένα αυταρχικό καθεστώς-Επιχειρήσατε να ελέγξετε ανεξάρτητες αρχές

»Εχετε υιοθετήσει έναν πολύ ολισθηρό δρόμο-Θα ενεργοποιήσει η διάταξη αυτή τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών.

»Η κυβέρνησή σας είναι ανήμπορη να οδηγήσει τη χώρα, επιλέγετε τον δρόμο των καθεστωτικών πρακτικών

»Η κυβερνητική πλειοψηφία δρομολογεί θεσμικό Grexit

«Δεν περιμέναμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανέτρεχε στην ιστορία της γαλλικής επανάστασης για να μας διορθώσει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και συνέχισε: «Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου, δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο».

«Η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος σε διακοπή του από την βουλευτή της ΝΔ Σ. Βούλτεψη είπε ότι έχει χαθεί το μέτρο.

«Υποστηρίζετε ότι εμείς ελέγχουμε τη ροή της ενημέρωσης με τόση λάσπη που έχουμε δεχθεί; Λίγη ντροπή» τόνισε ο κ. Παππάς. «Τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής».

Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει διαγωνισμό, παρ’ όλο που ακόμα και τώρα προσπαθείτε να υπονομεύσετε τη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Η πλειοψηφία της Βουλής εξάντλησε όλα τα όρια για να συγκροτηθεί ΕΣΡ, αλλά μπλοκαρίστηκε η διαδικασία. Με ποια αξιοπιστία τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά και άλλες τροποποιήσεις;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Παππάς είπε ότι σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η διαδικασία της αδειοδότησης είναι κρατική αρμοδιότητα, «μην ελπίζετε σε νέα υπόθεση βασικού μετόχου».

Η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τόνισε ο κ. Παππάς. «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και βάλετε πλάτη να ξεπλύνουμε τη ντροπή των τελευταίων 25 ετών» είπε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις τηλεοπτικές άδειες, με αφορμή την αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Δένδια, περί κυβέρνησης της Αριστεράς, που «κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα στο Αιγαίο».

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα υπήρχε κυβέρνηση της Αριστεράς που θα καλούσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά του προκάλεσε την αντίδραση και παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ανέφερε ότι μίλησε με την αρμόδια Τομεάρχη της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, για το απόρρητο κείμενο της συμφωνίας.

«Θα σας παρακαλέσω, να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Η απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη ήταν, ότι οι συνομιλίες έγιναν προς τη θετική πλευρά και με ευχαρίστησε που την ενημέρωσα. Αντιλαμβάνομαι, ότι η ΝΔ δεν έχει επικοινωνία μεταξύ της», δήλωσε ο κ. Καμμένος προχωρώντας σε μία χωρίς λεπτομέρειες ενημέρωση των βουλευτών.

«Η συμφωνία που έγινε κοινά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της δύναμης του ΝΑΤΟ ,στην περιοχή του Αιγαίου, έχοντας γίνει αποδεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις.

Στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι σε περίπτωση που γίνει διάσωση ανθρώπων που έρχονται από την Τουρκία, ανεξαρτήτως από το εάν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, θα προωθούνται αυτόματα στην Τουρκία. Οι ελληνικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη δύναμη του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι τουρκικές στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στον τουρκικό εναέριο χώρο αποκλειστικά.

‘Όσον αφορά τη διοίκηση της δύναμης, είναι τη συγκεκριμένη στιγμή υπό τη διοίκηση της Γερμανίας. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απόλυτα εξασφαλισμένα και θέλω σήμερα, να σας ζητήσω να σεβαστούμε ότι χάσαμε τρεις αξιωματικούς», είπε ο Πάνος Καμμένος.

Τον λόγο πήρε και πάλι στη συνέχεια ο κ. Δένδιας, λέγοντας ότι σέβεται την απόφαση του υπουργού να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συμφωνία. «Η ερώτηση ήταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ να επιχειρεί στο Αιγαίο», είπε.

Τι προηγήθηκε

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», συνέστησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην αντιπολίτευση, η οποία ζητούσε από τη Βουλή να μην συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Με προσφυγή στο ΣτΕ απειλούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

«Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο τραπέζι ένα επιχείρημα: ότι βιαζόμαστε. Εσείς δεν βιαζόσασταν καθόλου. Το πανελλήνιο καταλαβαίνει γιατί εσείς ζήσατε επί 25 χρόνια μαζί και με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί πριν από 3,5 μήνες και είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα. Ακούγαμε προφάσεις εν αμαρτίαις», υπογράμμισε ο κ. Παππάς κατά την τοποθέτησή του.

Η προεδρεύουσα της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι δεν υφίσταται παρεμπίπτον ζήτημα και ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της απάντησε ότι το ΣτΕ θα κρίνει την απόφασή της. Προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.

«Προσπαθείτε να καθυστερήσετε την δημοκρατική τομή επί 3,5 μήνες. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται. Προσπαθεί όμως να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Περιμέναμε επί τρεις μήνες η Ν.Δ. να βγάλει πρόεδρο, κάναμε τρεις συνεδριάσεις και φέραμε δύο τροπολογίες. Καμία από αυτές τις κινήσεις συναίνεσης δεν έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν έχουμε τα όπλα τα δικά σας, ούτε το βαθύ κράτος, ούτε τα πλούσια γραφεία, ούτε τους μεγαλοδικηγόρους να αγορεύσουν στη Βουλή. Έχουμε όμως μαζί μας το λαό», τόνισε και συνέχισε λέγοντας «δεν το θέλουν οι καναλάρχες, το θέλει όμως ο λαός».

«Για ποιο λόγο η πρεμούρα, η βιασύνη; Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».

«Ο καυγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς συνολικά. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες, η δε αντιπολίτευση υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς. Η ουσία είναι ότι η ενημέρωση, που είναι κοινωνικό αγαθό, θα μείνει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HD).

Η τροπολογία η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο περί «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές»

Προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης αυτής η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των αδειών διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας που εκδίδει την σχετική προκήρυξη (αντί του ΕΣΡ) και χορηγεί τις άδειες.

Επίσης, ορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης η αναγκαιότητας της εν λόγω ρύθμισης προκύπτει από την διαπιστωθείσα αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να εκλέξει με την συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 τα μέλη του ΕΣΡ, στο οποίο βάσει του νόμου (4339/2015) έχει ανατεθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται «η σχετική ρύθμιση επιβάλλεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 15 παρ. 2 έτσι ώστε να ασκείται ο έλεγχος του κράτους «που λαμβάνει και την μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας» με σκοπό την υλοποίηση και εξυπηρέτηση των συνταγματικώς καθορισθέντων σκοπών: «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Όπως τονίζεται, «η εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών καθιστά αδήριτη την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του νομοθέτη για την διεξαγωγή αδειοδοτικής διαδικασίας σε ένα πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο χώρο, όπως αυτόν της ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος παρέμενε έως σήμερα προνομιακό πεδίο ιδιωτικής αυθαιρεσίας».