Τον απόλυτο σεβασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ζήτησε από τον γγ του ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της Συμμαχίας, η οποία θα εξετάσει και την πρόταση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο κ. Καμμένος πρότεινε να περιπολούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά.

Ζήτησε επίσης τον απόλυτο σεβασμό στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο από τα προκαθορισμένα εθνικά κέντρα.

Τέλος, ο υπουργός ζήτησε να παραταθεί για 6 ακόμα μήνες η γερμανική διοίκηση στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη (πρόκειται να περάσει στην Τουρκία).

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ στην οποία τόνισε ότι τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προφυγικό πρέπει να γίνει μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Την Τετάρητ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, σημείωσε ότι «δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες» της Αθήνας για τη μορφή ενδεχόμενης συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά υπάρχει αυτή η πρόταση η οποία δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα, η οποία 48 ώρες αργότερα συζητείται από τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος να ανησυχεί κανείς, αλλά το θέμα τώρα είναι να συζητηθεί η πρόταση στις Βρυξέλες. Εκεί βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Ελλάδας ως δοκιμασμένοι εταίροι», δήλωσε ο κ. Σέφερ.