Σαφή μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ολοκληρώνοντας την ομιλία του με τη φράση: «Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικό λαός».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών, σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση, στάση συνεργασίας. Επισήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση -που είναι γραμμένη στα ελληνικά και δεν ήρθε από τους δανειστές, όπως γινόταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις- είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι θα έχουν συντάξεις οι επόμενες γενιές. Δήλωσε εκ νέου ανοικτός σε διάλογο με τους αγρότες, καλώντας τους να μην υπολογίζουν στις δυνάμεις και τα ΜΜΕ που ενώ τους λοιδορούσαν παλαιότερα τώρα εμφανίζονται να τους υποστηρίζουν για συμφέροντα άσχετα με εκείνα του αγροτικού κόσμου.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς τη «διαπλοκή», τονίζοντας ότι αυτή διανύει τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της. Χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, καταλόγισε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με τη στάση του αυτή ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή και ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.

Συνεργασία για έγκαιρη ολοκλήρωση αξιολόγησης, όχι τακτικισμοί

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι στο εσωτερικό της χώρας βρισκόμαστε σε στρατηγικό σημείο και ότι δεν παραβλέπει την κόπωση του λαού από 6 χρόνια συνεχούς σκληρής λιτότητας. Τόνισε ωστόσο ότι «για πρώτη φορά έχουμε μεν μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτόν βλέπουμε φως στον ορίζοντα». Σημείωσε ότι γι’ αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση ,η πρώτη αξιολόγηση να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών. Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα που είναι καλύτερα από τις προβλέψεις που υπολογίζονται, είπε ότι έχει προετοιμαστεί το έδαφος γι’ αυτό και ότι παράλληλα η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας όμως ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Σημείωσε ότι αυτό ήδη αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων και κρατών της Ευρωζώνης και πως «αυτό που απομένει είναι να αγνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών», «ωστε η Ελλάδα» όπως τόνισε «να φύγει άμεσα από την οικονομική στασιμότητα, να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε ταχύτατα σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση και στάση συνεργασίας».

Ασφαλιστικό: Ανοικτός για διάλογο και βελτιώσεις-Κάλεσε τους αγρότες να αναλογιστούν ποιοι τους στηρίζουν πραγματικά και ποιοι υποκριτικά

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι το θέμα που θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, ότι το απαιτούμενο έδαφος για την υποχρέωση για εξοικονόμηση 1,25% του ΑΕΠ έχει καλυφθεί και αυτό που απομένει είναι να καλυφθεί από μια μικρή αύξηση των εισφορών για την οποία έχουν συμφωνήσει ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις. Υπογράμμισε ότι αυτή η πρόταση είναι απολύτως συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή και από τους θεσμούς, αφού τηρεί το γράμμα της συμφωνίας.

Τόνισε ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι αναγκαία για να διασωθεί μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό σύστημα. «Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά», δεν δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν παλιότερα, δόθηκε σε ευρύ διάλογο και βασική αντίληψή της είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική, δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση της χώρας, αλλά απολύτως αναγκαία για το μέλλον και αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στις επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε διάλογο, περιμένει προτάσεις και είναι ανοικτή σε βελτιώσεις, επανέλαβε και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν και θέριεψαν τα τελευταία χρόνια» και «να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού και να καταθέσουν προτάσεις αν έχουν».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι οι προτάσεις του είναι για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, κόψιμο των συντάξεων και συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές. «Μα αυτές είναι ακριβώς οι προτάσεις που παλεύουμε να αποφύγουμε» τόνισε και χαρακτήρισε ρεσιτάλ ανευθυνότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά απόσυρση της πρότασης για το ασφαλιστικό, αδιαφορώντας -όπως ανέφερε- πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πότε θα μπει η χώρα στην ανάπτυξη.

Παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι, μοιράζοντας τα βάρη στα υψηλά και μεσαία στρώματα, δημιουργεί και αδικίες που «είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε» και πως το ίδιο σκοπεύει να πράξει και για την επίλυση του προβλήματος με τους αγρότες «αρκεί να θελήσουν να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις». Δήλωσε ανοικτός σε ειλικρινή διάλογο γιατί υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών τους, σε θέματα που αφορούν την ανάγκη προστασίας του εισοδήματος τους και ιδίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Ο Πρωθυπουργός είπε προς τον αγροτικό κόσμο «με απόλυτη ειλικρίνεια» ότι κάνουν λάθος αν υπολογίζουν «σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τόσα χρόνια τους λοιδορούσαν». Μίλησε για οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των αγροτών, για να εξυπηρετήσουν σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με το επίπεδο ζωής τους και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Κάλεσε τους αγρότες να σκεφτούν ποια είναι η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό και «γιατί άραγε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σήμερα υποκριτικά τους αποθεώνουν, όταν παλιότερα τους πολεμούσαν». «Η απάντηση» είπε «συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που καμιά σχέση δεν έχουν με την αγωνία για τους αγρότες», αλλά με την αγωνία τους να μην εκκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου, να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.

«Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της»

Ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. Με αυτόν τον τρόπο, επισήμανε, θα αποφευχθούν οι κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα.

Ανέφερε ότι έλαβε τέλος ο καιρός υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, για επίτευξη συναίνεσης για τη συμπλήρωση των θέσεων του ΕΣΡ και χαρακτήρισε την άρνηση συναίνεσης ως «θεσμική εκτροπή», καθώς η συναίνεση εν προκειμένω δεν είναι προαιρετική, αλλά επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε έτσι να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, για να προσθέσει ότι είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ως πρόεδρος ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή.

«Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, όπως κάθε φορά που το καινούριο γεννιέται υπάρχουνν ωδίνες» και πως «η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της, η διαπλοκή το επόμενο διάστημα τελειώνει, επιτίθεται σκληρά, η χώρα όμως έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικό λαος» υπογράμμισε.

«Υπηρετούμε την αποστολή μας να μπει τάξη στον τόπο»

Σε αυτό το σημείο ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε για να βάλει τάξη στον τόπο, αποστολή που θα υπηρετήσει, όπως τόνισε, χωρίς εκπτώσεις και ολιγωρίες. «Εκλεγήκαμε μόλις πριν από 4 μήνες με μια σαφή εντολή από τον ααό, να υλοποιήσουμε τη συμφωνια που φέραμε το καλοκαίρι, κρατώντας όμως κόκκινες γραμμές και εγγυόμενοι την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων κι αυτό κάνουμε καθημερινά» είπε.

Τόνισε ότι δεν θα κοπούν για 12η φορά οι συντάξεις, θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, δεν θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, θα προχωρήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την προστασία των αδύναμων, το λεγόμενο κι ως παράλληλο πρόγραμμα, θα μπει τέλος στην διαπλοκή, διαφθορά, φοροδιαφυγή, στην αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος συζητείται ήδη στις επιτροπές και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα: Κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη, οι συμπολίτες μας που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη, θα έχουν δωρεάν περίθαλψη στο εθνικό σύστημα υγείας.

Προσφυγικό: «Περιμένουμε και οι εταίροι να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους»

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, μεσούσης της οικονομικής, της προσφυγικής και της κρίσης αστάθειας.

Υπογράμμισε ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής και σημείωσε ότι «περιμένουμε όμως από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο όσον αφορά στις δικές τους υποχρεώσεις» γιατί η ΕΕ και οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι α λα καρτ.

Τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της και ότι η πλειονότητα των πληθυσμών στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μαζί με τις δυνάμεις του λιμενικού, του στρατού, της αστυνομίας, δίνουν παραδείγματα ανθρωπιάς σε όλον τον κόσμο και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη μπροστά σε ένα πρόβλημα που δείχνει να την υπερβαίνει. Εκτίμησε ότι η παρουσία ξενοφοβικών δυνάμεων και κυβερνήσεων στην Ευρώπη δυσχεραίνει τη διαχείριση της κρίσης και οδηγεί ακόμα και σε πολιτικές κλειστών συνόρων χωρών, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους.

Ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Η κρίση ασφάλειας που συμπληρώνει την οικονομική και την προσφυγική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την αλληλοτροφοδότηση της αβεβαιότητας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πως για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος χρειάζεται διορατικότητα, την οποία η κυβέρνηση διαθέτει και γι’ αυτό κάνει βήματα, ώστε η χώρα να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης.

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το νέο δόγμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς και ότι μετατρέπεται σε χώρα- κόμβο για τις εξελίξεις στην κρίσιμη και εύθραυστη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε μια χώρα-γέφυρα, μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Παρέπεμψε στην ανάπτυξη των τριγωνικών σχέσεων με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, και στην επίσκεψη του στο Ιράν με την οποία ανοίγει νέα σελίδα στις διεθνείς τους σχέσεις.

Υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε εκεί δεν θα αργήσουν να φανούν και ότι η Ελλάδα άνοιξε πρώτη στην Ευρώπη μια πόρτα σε μια οικονομία που τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί με υψηλότατους ρυθμούς. Για το Κυπριακό είπε ότι έχει ανοίξει παράθυρο ελπίδας σχετικά με την πιθανότητα λύσης του μέσα στο 2016, ενώ επανέλαβε τον στόχο για δίκαιη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.