Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα και να καλέσουν την κυβέρνηση να υπερβεί τις όποιες αναστολές της λαμβάνοντας τα μέτρα τα οποία έχει ήδη συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ωστόσο οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να έχουν τον χαρακτήρα τελεσίγραφου.
Οπως ανέφερε χθες προς τους δημοσιογράφους παράγοντας της ευρωζώνης, τα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα δεν είναι πλέον τεχνικής υφής αλλά πολιτικής βούλησης. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι από τις ως σήμερα επαφές του με την Ελλάδα δεν είναι βέβαιος πως όλοι οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς συμφώνησε η Ελλάδα με τους δανειστές της στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.
Οπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, «ναι μεν για την ελληνική οικονομία είναι επείγουσα η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, πλην όμως για τις περισσότερες χωρες της ευρωζώνης μετρά περισσότερο η «ποιότητα» της συμφωνίας που θα επιτευχθεί για το κλείσιμο της εν εξελίξει αξιολόγησης και λιγότερο ο χρόνος που αυτή θα επιτευχθεί».
Τούτων δοθέντων, στο αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξουν καθοριστικού χαρακτήρα αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Οι άρτι αφιχθέντες από την Αθήνα εκπρόσωποι των δανειστών θα ενημερώσουν τους υπουργούς για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα χαρακτηρίσουν απογοητευτικά αλλά ούτε και επαρκή. Με άλλα λόγια, θα αναφέρουν ότι τελούν εν αναμονή των ελληνικών διευκρινίσεων ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν σε κρίσιμους τομείς, αρχής γενομένης από το Ασφαλιστικό.

Εν προκειμένω, θα υπογραμμίσουν ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς το ποσοστό αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτούνται από τον δημόσιο τομέα καθώς και οι ηλικίες συνταξιοδότησης. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας ούτως ώστε να αυξηθούν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι και η έναρξη της λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και η ολοκλήρωση της στελέχωσης αλλά και της προικοδότησής του. Συναφές προς το θέμα αυτό είναι και η λεγόμενη στις Βρυξέλλες «αποπολιτικοποίηση» της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, με άλλα λόγια ο περιορισμός της ευνοιοκρατίας και γενικότερα του πελατειακού κράτους στην Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό θεωρώντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση ενίοτε «απογοητευτική».

Ο Ντεϊσελμπλούμ. Μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά το Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση ζητεί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, όπως προκύπτει από επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Η αναφορά Ντεϊσελμπλούμ σε «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα» ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Επιχειρώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup «πουθενά δεν ζητείεπιπλέον δημοσιονομικά μέτρα». Τα συγκεκριμένα μέτρα, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών καθώς εντάσσονται στη συμφωνία με τους εταίρους και έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό. Εξηγούσαν δε ότι τα μέτρα αυτά είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, προγραμματίζεται να νομοθετηθούν το 2016 και να εφαρμοστούν την ερχόμενη διετία.