Να μην επιχειρήσει να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προειδοποιούν την Αθήνα ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλιώς το κουαρτέτο θα αργήσει να επιστρέψει και η αξιολόγηση θα καθυστερήσει πολύ -ίσως και μήνες.

Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ και σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να επισκεφθεί τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 17 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει πολιτική διέξοδος στην εμπλοκή με το κουαρτέτο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των εταίρων και πως η Αθήνα θα μείνει «με άδεια χέρια».

«Το ΔΝΤ διατηρεί σκληρή στάση αλλά δεν έχω δει κάποια σοβαρή διαφωνία από τους άλλους θεσμούς» σημείωσε ένας αξιωματούχος. «Μπορεί να υπάρχει διάσταση απόψεων για το πώς θα φτάσουμε εκεί, αλλά στο τέλος της ημέρας συμφωνούμε όλοι ότι τα νούμερα βγαίνουν».

«Οι συνομιλίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα [με το κουαρτέτο] ήταν απλά διερευνητικές» σημείωσε ένας εκ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, εξηγώντας ότι οι δανειστές «δεν διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» γιατί δεν έχουν πλήρη στοιχεία.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει υποβάλλει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουμε προσδιορίσει το δημοσιονομικό κενό για το έτους, που είναι κρίσιμο συστατικό της αξιολόγησης» παρατήρησε.

Αλλος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι, παρά την καλή θέληση που έχει εκφραστεί από πλευράς πιστωτών σχετικά με εναλλακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την περικοπή κύριων συντάξεων και κατώτατου μισθού, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε θέση να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης τέτοιου είδους μέτρα.

«Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τραβήξουν για μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια πραγματική ανάγκη χρηματοδότησης ως τον Ιούνιο», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Αυτό είναι που φοβάται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν πάμε Μάιο – Ιούνιο με την αξιολόγηση, καήκαμε».