Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συζήτηση που είχε τη Δευτέρα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, που ανέφερε ότι «αν υπάρξουν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών ο ελληνικός λαός θα έχει και πάλι το λόγο», ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών, ούτε έχει νόημα να το συζητάμε. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή. Κανείς δεν επιθυμεί εκλογές ούτε χρειάζονται. Στόχος μας είναι η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης για να αναπτυχθεί ο σχεδιασμός μας».

Παράλληλα ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι ανοιχτή παραμένει η πρόσκλησή του προς τους αγρότες, για τη συμμετοχή τους σε ένα διακομματικό κοινοβουλευτικό διάλογο πάνω στα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν, όπως ασφαλιστικό και φορολογικό.

Ο πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε έκκληση προς τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών, να ανταποκριθούν στην πρόταση του και να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που είναι προγραμματισμένη για αύριο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο του διάλογου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι προγραμματισμένο η Επιτροπή να συνεδριάσει ακόμα και αν δεν ανταποκριθούν οι αγρότες, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί προφανώς αύριο και αφού διαπιστωθεί αν θα υπάρχει ή όχι συμμετοχή των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι είναι εκφρασμένη η θέση της κυβέρνησης, η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου να γίνει στη Βουλή με την κανονική διαδικασία, ώστε όλοι να μπορέσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση που στη προγραμματισμένη για αύριο Διάσκεψη των Προέδρων, δεν βρεθεί τελικά συναινετική λύση για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Μετά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων που απέβησαν άκαρπες καθώς δεν συμφώνησαν τα 4/5 της, για την συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το σύνταγμα, αύριο θα επιχειρηθεί μια τελευταία προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης, αύριο θα παρουσιαστεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, με την οποία προτείνονται τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, ενημερωτικού περιεχομένου για τα ιδιωτικά κανάλια.