Το μεσημέρι της Πέμπτης και με φόντο την γενική απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, έγινε η συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως τα πάντα είναι ανοικτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό, αφού οι δανειστές απορρίπτουν την κυβερνητική πρόταση για αύξηση εισφορών κατά 1,5% για την επικούρηση και ταυτόχρονα θέτουν ζήτημα εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης και 20ετίας αντί 15ετίας για τη λήψη της.

Η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τους εκπροσώπους των δανειστών, κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και στη συνέχεια ξεκίνησε σύσκεψη του κουαρτέτου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του, σήμερα, με τους εκπροσώπους των Θεσμών δήλωσε τα εξής:

«Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει.

Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε.

»Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ’ άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα.

»Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη.

»Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα περικοπών των συντάξεων» και επανέλαβε ότι «Τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά».

Το έκαναν το πρωί της Πέμπτης και επ’ αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ’ άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου για το Ασφαλιστικό», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Έχουμε διάλογο με την κοινωνία και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν γνώμη για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές», ανέφερε.

Νέα συνάντηση την Παρασκευή

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 πμ θα γίνει απολογισμός πρώτης εβδομάδας σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.