Με το βλέμμα στραμμένο στην ημερομηνία ορόσημο της 18ης Φεβρουαρίου, οπότε θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εξετάσει μεταξύ άλλων την πρόοδο της Ελλάδας ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Μετά και τα στοιχεία της έκθεσης της Επιτροπής Αξιολόγησης Σένγκεν, αλλά και της Κομισιόν για αδυναμίες στο σχέδιο διαχείρισης των ροών, επιχειρείται τώρα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
«Τώρα τρέχουμε» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί. Ο αγώνας δρόμου στον οποίο αποδύεται πλέον η κυβέρνηση, συνδέεται επίσης με τις διάφορες φωνές που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν ή αυστηροποίηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –έως και δύο χρόνια αντί για έξι μήνες, που προβλέπεται σήμερα –των συνοριακών ελέγχων.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών δόθηκε εντολή από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει ο στρατός ενεργότερο ρόλο για την ολοκλήρωση των hotspots (τα σημεία πρώτης καταγραφής), για τα οποία η Ελλάδα έχει εισπράξει κόκκινη κάρτα για καθυστερήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Τα hotspots πρέπει να λειτουργήσουν σε πέντε ελληνικά νησιά –σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Χίο και Λέρο –αλλά μέχρι στιγμής έτοιμο να λειτουργήσει είναι μόνο αυτό της Λέσβου και ακολούθως της Χίου.

Τα στρατόπεδα. Παράλληλα αποφασίστηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να παραχωρήσει δύο εγκαταλειμμένα στρατόπεδα σε Σχιστό και Σίνδο, ικανά να φιλοξενήσουν συνολικά 8.000 πρόσφυγες –από 4.000 το καθένα.

Σε αυτά, αφού πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και γίνει ο πρώτος έλεγχος στα hotspots, θα μεταφέρονται μόνο πρόσφυγες μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος ευρωπαϊκός σταθμός τους –δεδομένης και της απόφαση της ΕΕ για καταμερισμό των προσφυγικών βαρών, την οποία με κάθε ευκαιρία επιδιώκει να υπενθυμίζει η ελληνική πλευρά.
Η μεγαλύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αιχμές που άφησε εμμέσως πλην σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι δίνει λιγότερα από όσα απαιτεί το κρίσιμο θέμα του Προσφυγικού.
Παρότι ο Μουζάλας επιχείρησε στη συνέχεια να αναδιπλωθεί και να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις, λέγοντας πως πρέπει να αναγνωριστεί η προσφορά των ενόπλων δυνάμεων, δεν είναι ο μόνος που έχει σχολιάσει τη στάση του υπουργείου.
Στο παρελθόν τα πυρά του προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για μη παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων έχει εξαπολύσει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Οπως πάντως ανακοίνωσε ο Γιάννης Μουζάλας, τα δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που θα λειτουργήσουν σε στρατόπεδα στο Σχιστό και στη Σίνδο θα είναι φρουρούμενα, δεδομένου ότι γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως θα είναι ανοιχτού τύπου, δηλαδή οι πρόσφυγες θα έχουν δυνατότητα να εξέρχονται και να εισέρχονται σε αυτά ελεύθερα, καθώς αυτό προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις για όσους υπάγονται στο καθεστώς ασύλου.
Ειδικότερα διαχώρισε τους χώρους αυτούς από κέντρα κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας ή από το προαναχωρησιακό κέντρο στην Κόρινθο, στο οποίο μεταφέρονται μόνο παράνομοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες μέχρις ότου κινηθούν οι διαδικασίες επαναπροώθησής τους.

Ο Μουζάλας παραδέχθηκε (από τον Σκάι) πως η σύνθεση των ροών έχει αλλάξει και από τον περασμένο μήνα οι πρόσφυγες αποτελούν μόνο το 45% – 55% όσων εισέρχονται στη χώρα, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο έφταναν ακόμη και το 80%.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ. Το στοίχημα όμως για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο να υπάρξει συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις της, αλλά και να αναδείξει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ για συνδρομή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Ετσι, εκτός από την ανάγκη να αναλάβουν όλα τα κράτη-μέλη μέρος του αριθμού των προσφύγων, έμφαση δίνεται στην έλλειψη δυνάμεων της Frontex και των απαιτούμενων μηχανημάτων για τον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σημαία εξάλλου της ελληνικής πλευράς αποτελεί το ζήτημα της συνεργασίας της Τουρκίας για τον έλεγχο των ροών. Οπως ανέφερε και ο Μουζάλας, ακόμη και αν λειτουργήσουν πλήρως όλα τα hotspots στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν συνεπάγεται μείωση του προσφυγικού ρεύματος, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ελέγχους από τα τουρκικά παράλια.

Είναι ενδεικτικό πως κατά τον Γιάννη Μουζάλα τις προηγούμενες 25 ημέρες η Τουρκία δέχθηκε πίσω 130 μετανάστες, ενώ το ίδιο διάστημα έφτασαν από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα 60.000.

130μετανάστες δέχθηκε πίσω – σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα – η Τουρκία τις προηγούμενες 25 ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια 60.000!